Injektioner med silikon kan vara dödliga

Uppdaterad
Publicerad

Flytande silikon i skönhetsoperationer, använt på ett lagligt och säkert sätt, blir allt ovanligare medan användningen vid olagliga operationer i halvsterila miljöer ökar.

Flytande silikon kan orsaka blodpropp vilket rapporterats ha dödlig utgång i så mycket som vid 33 procent av fallen. Injektioner i mjuk vävnad för skönhetsoperationer är särskilt farliga och leder i många fall till döden, visar de nya studierna.

– Anledningen till att flytande silikon är så farligt är att droppar av silikon, när det sprutas in under tryck, kan fara iväg på ett okontrollerat sätt. Dropparna kan till exempel fastna i blodkärl i hjärnan eller hjärtat där de kan ge vävnadsskada. Kroppen saknar förmåga att bearbeta silikonet vilket gör att dropparna inte löser upp sig och ett permanent stopp bildas, säger Hans Nettelblad, docent i plastikkirurgi.

Men även i de fall då det inte leder direkt till döden innebär operationerna en rad komplikationer för kroppen. Forskarna drar därför slutsatsen att människor bör bli informerade om att deras val kan ha dödliga konsekvenser.

– Det har ansetts vara direkt fel att injicera flytande silikon bland plastikkirurger under lång tid. Men tyvärr finns det undantag. Att outbildade läkare, framförallt i u-länder, trots faran fortsatt att injicera silikon får anses som kriminellt, säger Nettelblad.

Daniel Holmstedt

SVT Vetenskap

Fakta om studien:

Studierna är gjorda av forskare vid Louisiana State University Health Sciences Center i New Orleans, Louisiana; Henry Ford Hospital i Detroit, Michigan och Olive View-UCLA Medical Center i Sylmar, Kalifornien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.