Foto: Scanpix

Invandring gynnar export

Uppdaterad
Publicerad

Anställ utlandsfödda och öka exporten. Ny forskning visar att svenska företags utrikeshandel ökar med närmare en procent för varje utlandsfödd person som anställs.

Ökad invandring gynnar svensk export, enligt nationalekonom Andreas Hatzigeorgiou som nyligen presenterade sin doktorsavhandling vid Lunds universitet.

– Om man tittar på Sverige som helhet så kan en invandring på tio procent ge upp till 4,5 procent högre export till invandrares hemländer. En betydande siffra. Samtidigt ser vi att för varje utlandsfödd som ett svenskt tillverkningsföretag anställer så ökar exporten till den personens hemland med närmare en procent, säger han.

Kunskap och kontaktnät

Andreas Hatzigeorgiou har tillsammans med Magnus Lodefalk från Örebro universitet studerat 12 000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 handlade med drygt 170 länder. Exporten undersöks över tid och jämförs med anställdas ursprung. Totalt omfattar studien 600 000 anställda, varav 12 procent är födda utomlands. Något som visar sig spela stor roll för handeln.

– De utlandsfödda har kunskap och kontaktnät på främmande marknader. Företag som anställer utlandsfödda sänker sina handelströsklar eftersom de får information om hur man tar sig fram på ibland snåriga marknader. Det kan vara svårt att veta för den som själv saknar rötter i landet, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Utbildningsnivån viktig

Utlandsfödda som har färska kontaktnät spelar störst roll för utrikeshandeln. Men även utbildningsnivån är viktig för att exporten ska gynnas.

– Utbildning ökar möjligheten för utlandsfödda att sprida sina kunskaper i företaget. Sedan tolkar vi det som att nyanlända har störst effekt på exporten, eftersom deras kontakter utomlands är färska. Men det viktigaste är inte hur kort eller lång tid någon befunnit sig i Sverige, utan att personerna bibehåller sina nätverk i hemlandet.

Utlandsfödda gynnar handeln

Studien ”Information, Networks and Trust in the Global Economy — Essays on International Trade and Migration” undersöker hur migration påverkar företags och länders export. Två av studierna har gjorts i samarbete med en forskare vid Örebro universitet.

Forskarna har undersökt 12 000 svenska tillverkningsföretag som under åren 1998 till 2007 hade handelsrelationer med 176 länder. Företagen har från tio anställda och uppåt.

Företagens årliga export har jämförts med företagets anställda och deras ursprungsländer, utbildningsnivå och tid i Sverige.

600 000 heltidsanställda ingår i studien. Av dem är 12 procent födda utanför Sveriges gränser.

Källa: Ekonomihögskolan, Lunds universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.