Isländsk vulkan kastar ut lava – flera månader efter utbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Vulkanen Fagradalsfjall på Island fortsätter att kasta ut lava med oförminskad styrka. Utbrottet startade den 19 mars i år och sedan dess har ytterligare fem kratrar öppnat sig mot underjorden. Spela videon för att se hur allt fler öppningar spricker upp.

– Det som är så spännande är att vi trodde att just det här utbrottet skulle vara en kort tid men det fortsätter utan försvagad styrka, säger Steffi Burchardt som är vulkanforskare vid Uppsala universitet.  

Vulkanen Fagradalsfjall ligger på Reykjanes halvön i sydvästra delen av Island. Det är den mest tättbefolkade delen av Island där både huvudstaden Reykjavik och den stora internationella flygplatsen ligger. Det var 800 år sedan som det sist var utbrott här och det varade i drygt hundra år.

Kommer från jordens mantel

Analyser av lavan som sprutar upp vid Fagradalsfjall visar att den innehåller förhållandevis lite kisel och mycket magnesium och det avslöjar var lavan kommer ifrån.

– Sammansättningen av lavan visar att den verkar komma direkt från jordens mantel. Magman forsar nu upp obehindrat genom hela jordskorpan, säger Steffi Burchardt.

Över en het fläck

Island ligger precis på gränsen mellan den nordamerikanska och den eurasiska kontinentalplattan. Dessutom ligger Island precis över en så kallad het fläck, som är som en skorsten från jordens innersta. Jordskorpan är väldigt tunn på Island. Det är ungefär bara 10 km mellan ytan och manteln, men undersökningar av lava på Island visar att det ändå är ovanligt att magman kommer direkt från manteln.

– Jordskorpan är som ett lock som hindrar magman att rusa rakt upp. Den brukar först samlas i magmakammare i jordskorpan och kan stanna där i tusentals år. I bland stelnar magman där och det blir aldrig ett utbrott, säger Steffi Burchardt. 

Är inte oroliga

En del forskare misstänker att vi nu ser början på ännu en lång era av vulkanisk aktivitet på Island, men ännu går det inte att veta hur länge det här utbrottet kommer att hålla på. Men islänningarna verkar inte vara oroliga.

– Islänningarna har lärt sig leva med sina vulkaner. Det första de gör är att bygga en vandringsled vid utbrottet, ordna parkering och anställa trivselvärdar som hjälper till att varna för när gasnivåerna blir för höga, säger Steffi Burchardt.

Hela ögruppen Hawaii ligger liksom Island över en het fläck. Vetenskapens värld sommar visar nu en repris från 2019 som handlar om vulkanens Kilaueas överraskande utbrott 2018.

Se Vetenskapens värld sommar: ”Eld i berget” i SVTplay redan nu eller på måndag 7/6 20.00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.