Alla som vill gifta sig judiskt måste i Israel bevisa att de har judisk bakgrund inför rabbinatet – den religiösa domstolen i Israel, som också ger vigseltillstånd. Foto: Privat

Tog hjälp av dna-test – för att få gifta sig

Uppdaterad
Publicerad

Metoden att använda dna-tester för att bevisa sin judiskhet är mycket kontroversiell i Israel. Men nyligen kom beslutet att den nu är godkänd i landets högsta domstol.

För många israeler är giftermål okomplicerat och tar inte lång tid — men för Lala Mursalov vars familj invandrat till Israel från Azerbajdzjan blev det blivande bröllopet, enligt henne själv, något av en mardröm.

Alla som vill gifta sig judiskt måste i Israel bevisa att de har judisk bakgrund inför rabbinatet – den religiösa domstolen i Israel, som också ger vigseltillstånd.

— Jag gick till rabbinatet och presenterade alla mina dokument, berättar Lala.

— Dokument om min mamma, min mormor och min mormorsmor som ligger begravd på en judisk begravningplats. Sedan inleddes utredningen om mitt ursprung. 

Dna-test anses bevisa

Men efter tre månader slog rabbinatet fast att Lalas handlingar var otillräckliga och hon fick avslag på sin ansökan om vigseltillstånd.

Det var då hon fick höra om en ny och okonventionell metod — med dna-tester som börjat användas för att utreda judiska rötter och som verkade accepteras av rabbinerna.

Hon vände sig till ett ett nystartat företag som erbjuder just dna-tester för att utreda härkomst.

Specifika genförändringar

Den test som Lala gjorde undersöker mitokondrie-dna. Det är en särskild del av generna som bara ärvs via mamman. 

Det här dna-testet undersöker sedan genetiskt släktskap med människor från områden som länge dominerats av judisk befolkning. Man tittar på ett tiotal specifika genförändringar som är vanliga i just dessa judiska grupper och jämför dem med arvsmassan i stora databaser där dna från hela världen samlats. 

Om man får en träff på dessa genförändringar i sitt dna-test så kan det användas som bevis för judiskhet, enligt rabbinatet.

Omstridd metod

Men metoden med dna-tester för att bevisa judiskhet är mycket kontroversiell i Israel. Bland annat har Israels förre försvars- och utrikesminister Avigdor Lieberman gått till Israels högsta domstol för att förbjuda metoden som han menar är rasistisk och ovetenskaplig. 

Men nyligen kom beslutet att den omstridda dna-metoden nu är godkänd i landets högsta domstol.

Hur gick det då för Lala? Hon hade tur — hennes test visade på att hon verkar härstamma från en judisk grupp som länge varit bosatt i Östeuropa. Så till slut fick hon sitt vigseltillstånd och nyligen gifte hon sig så slutligen med Chen.

Mer om de allt mer använda dna-testerna i Vetenskapens värld: Dna-revolutionen i SVT2 17/2 kl.20:00 eller i SVT Play från den 16/2. Där beskrivs hur dna-tester både används för att testa hälsa, för att få rätt att gifta sig och för att lösa kriminalfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.