Sverige jobbar mer långsiktigt medan länder som Kina och USA jobbar snabbt för att ta fram ett vaccin mot covid-19. Foto: Pexels

Jakten på ett vaccin

Publicerad

WHO har satt samman en lista över de forskargrupper som ligger i framkant i skapandet av ett vaccin mot det nya coronaviruset. USA, Kina och England ligger varandra hack i häl. I Sverige är fokuset istället mer långsiktigt.

Så tidigt som i mars kunde man läsa om att en första person har blivit injicerad med ett testvaccin mot det nya coronaviruset, 44-åriga Jennifer Haller i Seattle. Sedan den första sprutan i USA har andra forskargrupper runt om i världen också satt igång med att testa sina vaccin på människor med förhoppningen om att hitta den bästa möjliga vaccinkandidaten, så snabbt som möjligt.      

WHO listar de snabbaste 

Världshälsoorganisationen, WHO har listat åtta forskargrupper som just nu befinner sig i en så kallad fas ett eller fas två, alltså där man har börjat testa på människor. Utöver dessa omnämns 100 andra kandidater som ännu inte gått vidare från provrör och försök på djur till människor.   

Kina går om USA 

Även om USA var först med att ta fram ett första testvaccin, hann Kina före med att inleda nästa fas i sin studie. Beijing Institute of Biotechnology har tillsammans med CanSino Biologics Inc sedan april testat sitt vaccin på 500 personer, varav 125 av dem är en kontrollgrupp som får en placebospruta utan vaccinet. I den här studien valde forskarna att inte sätta en övre åldersgräns, alla friska personer över 18 år får delta. Dessa personer kommer att följas upp under ett halvår för att ta reda på hur bra skydd vaccinet har mot coronaviruset samt hur hög dos som i sådana fall skulle krävas för att uppnå immunitet.  Om fas 2-studien visar på goda resultat kommer vaccinet i nästa steg att ges till flera tusen personer innan det kan godkännas för allmänheten. 

Det första testvaccinet 

Hack i häl kommer det amerikanska Moderna Therapeutics som på bara 42 dagar lyckades ta fram det allra första testvaccinet. Forskarna på Moderna tror att det inte kommer att dröja längre än till sommaren att dra igång en fas två-studie där flera hundra personer kommer att få vaccinet.  

Först i Europa  

Storbritannien blev först i Europa med att ta fram ett covid-19-vaccin. Forskare vid universitet i Oxford påbörjade sina tester på människor i april i en kombinerad fas ett och fas två-studie.  Ungefär tusen frivilliga, friska personer deltar, varav hälften är en kontrollgrupp och andra hälften får vaccin. Enligt forskargruppen från Oxford finns det en chans att deras studier kan vara klara redan i september så ett vaccin kan godkännas.  

Vaccinforskare i Sverige  

Sverige inte är med på WHO:s lista över de som arbetar snabbast med att ta fram ett vaccin, utan arbetar utifrån andra prioriteringar. På Karolinska institutet arbetar en forskargrupp istället mer långsiktigt och vill ta fram ett vaccin som även kan användas mot andra coronavirus i framtiden. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.