Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har uppstått en konflikt på fjället i Jämtland mellan rennäringen och turismen – ”Det blir ju aldrig nog” Foto: SVT/Kampen om fjället

Jämtlandstriangelns framtid avgörs: ”Svåraste frågan i mitt yrkesliv”

Publicerad

I mitten av december väntas länsstyrelsen avgöra hur turismen ska se ut i populära Jämtlandstriangeln en tid framöver. I somras kom Svenska turistföreningen, STF, överens med samebyn i området om att stänga stora delar av verksamheten för rennäringens skull.

– Det här har varit den svåraste fråga jag tagit mig an i mitt yrkesliv. Det är en känslomässig process, säger Maria Ros Hjelm, STF:s generalsekreterare, i dokumentären Kampen om fjället.

Sedan i slutet av 1800-talet har samebyar laglig rätt att ostört bedriva renhållning i svenska fjäll. Men en konflikt mellan rennäringen och turismen har länge pågått i den populära Jämtlandstriangeln.

– Man släpper in en massa folk. När det blir så pass mycket folk att det inte går att ha renar i området, då är det inte lönt att hålla på med renar, säger Jonas Kràik, renskötare i Handölsdalens sameby i dokumentären Kampen om fjället.

Arrendet sades upp

Människor har rätt att turista i Jämtlandstriangeln, eftersom Sverige har allemansrätt. För att ändå minska turistströmmarna sa Länsstyrelsen i maj upp det arrende som STF har för sina fjällstugor och fjällstationer i området. Avtalet skulle gå ut vid årsskiftet.

– I Jämtland har vi en situation som inte är lik någon annan. Det är ett spindelnät av leder som går kors och tvärs och det är svårt för renarna att få betes- och kalvningsro, sade Maria Ros Hjelm, STF.s generalsekreterare i en kommentar till SVT Jämtland i augusti i år.

Kom överens

I augusti kom samebyarna i området och STF fram till en överenskommelse. STF gick med på att ha betydligt färre gästnätter i sina fjällstugor, stängd restaurangverksamhet och att stänga en fjällstuga helt och hållet. Nu är det upp till länsstyrelsen att fatta beslut om överenskommelsen.

– I mitten av december ska vi komma med ett besked, säger juristen Ian Kindstrand på Länsstyrelsen Jämtland.

Se Kampen om fjället på SVT Play eller på SVT1 kl. 21.00 den 14/12.

Så ska stf minska sin verksamhet

Gåsen fjällstuga stängs.

Blåhammarens fjällstation stänger restaurangen och antalet bäddar halveras. På Sylarna minskas antalet bäddar med 25 procent och 2028 stänger restaurangen. Samma år stänger även restaurangen i Helags. Självhushåll och butik kommer finnas kvar på dessa stationer.

De stationer och stugor som ligger i områden utan farbar väg kommer att ha kortare säsonger. De stängs i slutet av april och öppnar 1 juli. Undantaget är Sylarna som öppnar 15 juli.

Det gamla arrendeavtalet gäller fram till årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.