”Vi måste hjälpa människorna för att hjälpa aporna”

Uppdaterad
Publicerad

Jane Goodall är kvinnan som levde 25 år tillsammans med schimpanser i Afrikas djungel. Idag spenderar hon all sin tid på resande fot – och all sin kraft för att kämpa för både djurens och vår överlevnad.

Hon har vigt sitt liv för att studera och hjälpa schimpanser i det vilda, men på senare tid har 84-åriga Jane Goodall även tagit på sig att värna om miljön och om människorna – ett åtagande som gör att hon lever sitt liv på resande fot.

– Det enda hopp som finns för aporna, regnskogarna och för den delen oss människor, är att försöka ändra attityder, säger hon.

På frågan om hon fortfarande reser 300 dagar om året för att föreläsa världen runt svarar Jane Goodall ”Ja, det gör jag och oftast blir det mer än så”. Foto: Katy Winn

Ville lära känna apor

Jane Goodall är i Sverige för att föreläsa om en bok hon skrivit tillsammans med svenska fotografen Mattias Klum. Men mest känd är hon som primatolog, antropolog och världens ledande expert på apors beteende.

När hon lämnade sitt hem i Hampstead, England i början av sextiotalet för att studera schimpanser i Tanzania var det med stora förhoppningar och lite erfarenhet. Hon hade ingen högskoleutbildning och hennes arbetsmetoder sågs av många som ovetenskapliga.

Hon gav schimpanserna namn istället för siffror, studerade dem på nära håll och var intresserad av mer än deras beteende. Jane Goodall ville veta om schimpanser – precis som människor – hade personligheter.

Jane Goodall tillsammans med föräldralösa schimpansen Uruhara i Sweetwater Sanctuary i Kenya. Foto: Michael Neugebauer

Startade rekordlång studie

Men det skulle ta tid att komma nära inpå våra närmsta kusiner.

– De första sex månaderna sprang de iväg in i skogen så fort jag närmade mig. Det skulle ta nästan ett år innan jag hade fått deras förtroende, säger hon.

När Jane Goodall äntligen blev accepterad av schimpansgruppen i nationalparken Gombe Stream, kunde hon studera dem precis som hon ville – på nära håll. Hennes framgång banade vägen för en nu 58 år lång studie om schimpanser som håller på än idag, och är världens längsta studie om apor.

– Vi har sett saker som ingen annan har gjort på grund av att vi har varit på plats så länge. Att studera apors beteende under så lång tid är helt ovärderligt, säger Jane Goodall.

Me Jane, you David

Bland annat observerade Jane Goodall för första gången någonsin ett djur som använde ett verktyg. Hon bevittnade schimpansen som fått namnet David Greybeard när han greppade ett långt grässtrå, förde in det i en termitstack och fiskade ut de små djuren som han sedan åt upp.

Innan den här upptäckten trodde man att människan var det enda djuret som använde verktyg, något som nu hade motbevisats av en hungrig schimpansen med grått skägg.

David Greybeard med sitt distinkta gråa skägg, var den första schimpansen som litade på Jane Goodall. Han tros ha gått bort i lunginflammation 1968. Foto: Jane Goodall Institute

… på gott och ont.

Jane Goodall var också först med att bevittna schimpanser jaga och äta kött, och genom åren observerade hon att de hade sociala förmågor långt förbi vad man tidigare trott. Hon studerade deras utvecklade familjeband, deras förmåga att trösta, sörja och till och med ta sig an föräldralösa schimpansungar.

Men Jane Goodall fick också bevittna schimpansernas mörkare sidor. Hon såg förstahand hur de krigade om territorium, slog ihjäl andra schimpanser från rivaliserande grupper och till och med hur de åt upp sina fienders kroppar.

De här upptäckterna blev grunden till Jane Goodalls avhandling som hon disputerade med 1966.

Trots att hon lämnade sitt forskningsarbete i Afrika har Jane Goodall gjort flera återbesök på äldre dagar. Foto: Jane Goodall Institute

Jane idag

Efter 25 år av forskning i Tanzanias djungel skiftade Jane Goodall fokus, från att studera schimpansernas beteende till att kämpa för deras överlevnad. Sedan 1986 har hon lämnat över forskningsarbetet till andra och idag ägnar hon sig åt aktivistiskt arbete för apor, såväl som för människor.

Idag jobbar hon främst genom Jane Goodall Institute. En organisation som sysslar med att skydda primater genom att hjälpa människor som bor i samma områden, med rent vatten, förbättrad jordbruksteknik och hållbara sätt att producera varor som är skonsamma för skogen – apornas hem.

– Om vi människor fortsätter som vi gör nu ser framtiden dyster ut, både för oss och för alla andra djur. Vi måste förändra oss och jag kommer aldrig sluta att kämpa.

Världens schimpanser

Människor och schimpanser delar 98 procent av våra gener.

De lever för det mesta uppe i träden och kan bli över 50 år gamla.

De använder verktyg som pinnar för att ”fiska termiter” och lövhopar för att dricka vatten.

Världens schimpanser bor i Centralafrika och deras överlevnadstatus är hotad, vilket betyder att de löper en hög risk att utrotas i det vilda.

Faror för schimpanser är bland annat tjuvjakt, avverkning av skog och spridningen av sjukdomar som ebola.

I början av 1900-talet fanns det uppskattningsvis en miljon schimpanser i 25 afrikanska länder.

Schimpanser har sedan dess försvunnit från fyra afrikanska länder och idag finns det mellan 150 000 och 300 000 kvar i det vilda.

Källa: WWF, Jane Goodall Institute.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.