Stora uppspända plastsäckar, så kallade mesokosmer, ska på torsdag placeras ut i Gullmarsfjorden på Västkusten. Foto: Göteborgs universitet

Jättelika plastsäckar ska avslöja klimatförändringarnas konsekvenser

Uppdaterad
Publicerad

Tio jättelika plastsäckar med instängda plankton och fiskyngel ska nu placeras ut utanför Västkusten.

Målet med forskningen är att ta reda på hur ökade halter av koldioxid, och därmed en surare havsmiljö, kommer att påverka levande organismer i haven.

Hela 60 stycken internationella havsforskare ingår i det jättelika forskningsprojektet, som är det största i sitt slag i Sverige. Forskarna samlas nu vid Gullmarsfjorden på Västkusten, och på torsdag placerar de ut tio stycken jättelika uppspända plastsäckar, så kallade mesokosmer, i fjorden.

Climatemonday

Varje plastbehållare innehåller 55 000 liter havsvatten från fjorden, med växter och djurplankton. Forskarna kommer också att tillstätta larver från torsk och sill till den inneslutna havsmiljön.

Höjd koldioxidhalt innanför plasten

Hälften av plastsäckarna kommer att utsättas för olika grader av förhöjd koldioxidhalt. På så vis kan man se hur det marina livet kommer att förändras i takt med jordens klimatförändringar.

I mitten av juni kommer plastsäckarna att öppnas och analyseras. Projektet är det största i sitt slag hittills i världen och leds av den tyske forskaren Ulf Riebesell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Climatemonday

Mer i ämnet