• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Jättestudie: Ingen cancerrisk av mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Därför ger mobilen inte cancer men kan störa hjärnan.

Danska forskare har följt över 358 000 under en period på 18 år. Studien är den största i sitt slag hittills.

– Den här studien stärker en mängd tidigare studier som visat på samma sak tidigare, säger Maria Feychting på Karolinska institutet.

Forskarna, som publicerar sina rön i British Medical Journal, tittade på frekvensen av cancer i hjärnan hos mobilanvändarna men fann ingen påtaglig skillnad jämfört med personer som inte använt mobiltelefoner.

Inte ens bland dem som använt mobilerna längst, 13 år eller mer, kunde man påvisa någon riskökning.

Inte heller kunde forskarna upptäcka någon ökad frekvens av tumörer på den sida av huvudet där användarna normalt placerar sin mobil.

Forskarna, som letts av Patrizia Frei vid Institutet för cancerepidemiologi i Köpenhamn, drar slutsatsen att det inte går att påvisa något samband mellan hjärntumörer och mobiler.

– Det här är ju mobiltelefonanvändare som man följt under lång tid och resultaten indikerar inte någon ökad risk för hjärntumör, säger Maria Feychting på Karolinska institutet.

Kan störa hjärnan på annat sätt

Vad som däremot är intressant är att det finns undersökningar om att EEG-mätningar visat att mobiltelefoner kan ha en effekt på hjärnans elektriska aktivitet

– Principiellt är det ju väldigt intressant att man kunnat se att mobiltelefonens elektromagnetiska fält påverkar hjärnans aktivitet, men det behöver ju inte betyda att det finns några hälsoeffekter, säger Maria Feychting.

Hon har skrivit en kommenterande artikel till den nya studien.

– Där visar vi incidenskurvor, hur hur sjukligheten i hjärntumör förändrats. Det borde ju vara så att det skulle synas i cancerstatistiken om användandet av mobiler skulle ge cancer. Så vi har granskat statistiken för maligna hjärntumörer, och det har inte skett någon förändring alls i de nivåerna från 70-talet och framåt då mobiltelefonin vuxit fram, säger Maria Feychting.

Men hur kommer det sig då att WHO i somras släppte en rapport om att det var möjligt att mobiltelefoni kunde ge cancer?

– Det WHO skrev var just att det fortfarande fanns en viss möjlighet för detta, eftersom vissa studier pekat åt det hållet. Men man kan ifrågasätta flera studier som WHO baserade sina slutsatser på eftersom resultaten var helt orimliga, med ganska kraftiga riskökningar efter ganska kort tids mobiltelefonanvändning. Det skulle ju synts i cancerstatistiken om det var så.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.