Antalet människor på jorden förväntas fortsätta öka det närmaste århundradet. Foto: Jeff Taylor

Jordens befolkning fortsätter öka

Uppdaterad
Publicerad

En ny rapport från FN visar att vi kan bli så många som 12,3 miljarder år 2100.

Vi blir allt fler och det går allt fortare. På bara 40 år har jordens befolkning mer än fördubblats och i dag är vi hela 7,2 miljarder människor som samsas på vår planet.

Tidigare forskning har dock visat prognoser om att befolkningsökningen på jorden kan plana ut år 2050, och alltså nå en topp då med ungefär 9 miljarder människor på jordklotet.

Men nu kommer ny forskning som visar att befolkningstillväxten sannolikt kommer fortsätta betydligt längre än så.

Nya beräkningar

Den nya forskningen utgår från en FN-rapport där man undersökt demografiska parametrar som fertilitet och medellivslängd med större noggrannhet än tidigare. Och enligt forskarna kommer det att leda till att jordklotet bebos av mellan 9,6 och 12,3 miljarder homo sapiens år 2100.

Enligt forskningsartikeln, som publicerats i veckans nummer av tidskriften Science, är fertiliteten fortsatt hög i Afrika. Anledningen är enligt forskarna brist på preventivmedel och en social norm som innebär en strävan efter många barn i familjen.

Hans Rosling, professor i internationell hälsa, säger att han inte förvånas av de nya siffrorna.

– Vad som händer nu är att den snabba befolkningstillväxten som vi sett sedan 1960-talet kommer att ta slut under andra halvan av detta århundradet, men antalet människor kommer fortfarande att växa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Vetenskap
Mer Nyheter