Ljusföroreningar gör att färre kan se natthimlen. Foto: TT

Jordens belysta yta har ökat

Uppdaterad
Publicerad

Det blir bara mer och mer konstgjord belysning runt jordklotet, visar en ny studie. Både den belysta ytan och intensiteten har ökat med ungefär 2% om året. Och den konstgjorda belysningen ställer till det för djurlivet.

Under åren 2012-16 mättes ljusstyrka och utbredning med en sensor kallad VIIRS DNB (Visible Infrared Imaging Radiometer Suit Day-Night Band), visar en global studie publicerad i Science Advances. Resultaten visar att belysningen ökade i de flesta länder.

Man uteslöt allt norr om 60 grader nordlig bredd, och söder om 60 grader sydlig för att undvika norr- och sydsken nära polerna som hade stökat till mätresultaten. Det innebär i vår del av världen att Helsingfors inte finns med. Men Stockholm, Oslo och Köpenhamn syns, och Oslo tycks ha ökat mest under de här åren.

Ljuset märks av även på öde platser

Astronomidocenten Anders Nyholm vid Stockholms universitet tycker att resultaten stämmer väl överens med vad han och hans kolleger märker. Deras jobb är beroende av mörka nätter.

– Europa har ett antal teleskop på en mycket öde plats, Atacama-öknen i norra Chile. Där kan man lyfta upp handen mot natthimlen och se att handen är mörkare. Hela bergstoppen badar i stjärnljus. Men de sista åren har vi börjat märka av ljusen från den stora motorvägen 15 km bort.

Det finns trender: I större städer har stadskärnorna blivit lite mindre ljusa, medan förortsområden fått mer belysning. Det kan bero på att äldre lampor har ersatts med LED-ljus, tror Christopher Kyba vid geovetarcentret i Potsdam, Tyskland, som lett studien.

Stockholm lyser mer än Wien

Vid Stockholms universitet pågår en ljusmätning där Stockholm jämförs med Wien. Den har visat att Stockholm strålar mer. ”De är lite bättre på att släcka ljus efter midnatt i Wien”, förklarar Nyholm.

Astronomerna på Kanarieöarna – en annan plats med många teleskop – har kommit överens med lokala myndigheter om att gatubelysningen ska ha skärm så att ljuset riktas nedåt. På några ställen i världen har utsetts belysningsfria ”mörkerreservat”. Men trenden går alltså i motsatt riktning: Mer belysning.

Konstgjord belysning påverkar djurlivet

Att konstgjord belysning påverkar djurlivet är helt klarlagt. Studier har visat att vissa nattflyn minskat i antal drastiskt sett över många år, antagligen för att de flyger in i lampor och bränns till döds. När de blir mer sällsynta uppstår problem i näringskedjan. Också människor får problem med nattsömnen om man har blått ljus (från till exempel mobiler eller datorer) vid läggdags. Vår inre klocka blir störd, det visar också 2017 års nobelpris i medicin.

På några ställen har det blivit mörkare, visar kartan. Australien hade 2012 stora skogsbränder och när de slocknade blev det förstås mindre ljust. Och så har vi de tragiska exemplen: Inbördeskrigen i Syrien och Jemen har gjorde båda länderna mörkare sedda från rymden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.