Jordens sjätte massdöd hotar

Uppdaterad
Publicerad

Världen kan vara på väg mot ett sjätte massutdöende likt det som utplånade dinosaurierna. Teoretiskt kan det ske redan om drygt 330 år, varnar en ny studie. Den goda nyheten är att det fortfarande är möjligt att undanröja hotet.

Under de senaste 540 miljoner åren har jorden drabbats av fem stora massutdöenden. Definitionen på en sådan massutrotning är att mer än 75 procent av alla existerande arter slås ut.

I dag slår miljögifter, sjukdomar, illegal jakt, utfiskning, förstörda livsmiljöer, främmande arter och klimatförändringar i allt snabbare takt ut arter som grodor, fåglar och tigrar runt om i världen. Allt fler forskare varnar för att världen i själva verket kan stå inför ett av människan orsakat sjätte massutdöende.

Allt snabbare artdöd

En forskargrupp vid University of California har försökt jämföra takten med vilken jordens arter i dag försvinner med utrotningstakten under tidigare massutdöenden. Forskarna utgick från världens däggdjur som en slags barometer. Deras slutsatser, som redovisas i tidskriften Nature, är att det finns hopp – men även skäl att vara oroad.

På den avgörande frågan om den nuvarande utrotningstakten skulle kunna leda till ett artsammanbrott av samma magnitud som under de fem stora massutdöendena svarar forskarna obetingat ja. Hastigheten med vilken däggdjur, groddjur, fåglar och reptiler dött ut under de senaste 500 åren har varit snabbare eller i vissa fall lika snabb som under tidigare massutdöenden miljontals år tillbaka.

Massdöd om 300 år?

Av drygt 18.300 arter på Internationella naturvårdsunionens rödlista över hotade arter bedöms 1.940 arter vara akut hotade. Med det menas att de har minskat eller kommer att minska med minst 80 procent inom tre artgenerationer. Forskarna har nu beräknat konsekvenserna om alla dessa akut hotade arter dog ut.

Om det skulle ske och om inget görs för att hejda utrotningstakten, skulle världens groddjur, fåglar och däggdjur drabbas av ett massutdöende som kan jämföras med de ”fem stora” inom ett spann på mellan cirka 330 och 2.200 år, skriver de i studien.

De senaste 500 åren har runt 80 av 5.570 kända däggdjursarter försvunnit, 1,4 procent av det totala antalet. Det kan tyckas lite men samtidigt är mellan 20 och 50 procent av arterna hotade.

Dramatiska följder

Forskarna varnar för vad som kan hända om inget görs.

-Bara för att antalet arter som försvunnit fortfarande är lågt betyder det inte att faran är över, säger Charles Marshall, medförfattare till studien.

-Gå ut i naturen och se dig omkring. Föreställ dig att tre fjärdedelar av allt liv du ser är borta för alltid. Fråga dig sedan om det är en värld du vill leva i, säger han.

Vad följderna skulle bli om tre fjärdedelar av alla arter försvann går knappast att föreställa sig. Klart är att förutsättningarna för livet på jorden skulle förändras dramatiskt.

Men det finns hopp

Men det faktum att jorden ännu bara förlorat drygt en procent av kända arter gör att det fortfarande finns chans att bromsa artutrotningen innan den når en kritisk punkt, lugnar Anthony Barnosky, huvudförfattare till studien.

-Men då måste forskare och beslutsfattare genom skärpt lagstiftning och kraftigt ökade naturvårdsinsatser bevara hotade arter, alternativet är att människan blir den art som aktivt orsakar ett sjätte massutdöende, säger han.

Barnosky understryker hur svårt det är och hur lång tid som krävs för att återställa den biologiska mångfalden efter en massutrotning.

-Utvecklingen av nya arter tar minst hundratusentals år och att återfå den artrikedom som fanns före massdöden dröjer troligen miljontals år.

TT

Fakta: Massutdöenden på jorden

* För att klassificeras som ett massutdöende krävs att minst hälften av alla arter dör ut.

* Vid de fem största massutrotningarna de senaste 450 miljoner åren, the ”Big Five”, utplånades minst 75 procent av alla arter.

* Den värsta massdöden inträffade för 251 miljoner år sedan, då 96 procent av arterna dog ut. Därnäst kommer en massdöd för 443 miljoner år sedan då 86 procent av arterna försvann. För 200 miljoner år sedan utrotades 80 procent, för 65 miljoner år sedan 76 procent (bland annat dinosaurierna) och för 359 miljoner år sedan 75 procent av alla arter.

Källa: Nature (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.