Ny forskning om viktnedgång. Foto: Linda Forsell/Svd/TT

Kalorimängden avgör om du lyckas hålla vikten

Uppdaterad
Publicerad

Vill du gå ner i vikt långsiktigt så spelar det ingen roll om du väljer en diet med lågt fettinnehåll eller inte – allt handlar om kalorimängden. Det visar ny forskning som bygger på data från över 68.000 personer.

Många dieter handlar till stor del om vad som är bäst för viktminskning: Mer eller mindre fett?

En ny stor översiktsstudie i den medicinska tidskriften The Lancet hävdar nu att det inte spelar någon roll, utan att det enda som kan hålla nere vikten på lång sikt är ett minskat kaloriintag.

– Enligt det här resultatet så spelar det ingen roll vad man äter, bara det innehåller lite kalorier, säger Kerstin Brismar, professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet.

Viktnedgången densamma

Det amerikanska forskarteamet har systematiskt gått igenom en stor mängd resultat från tidigare studier av olika dieter. Totalt har data från tidigare dietstudier med över 68.000 personer analyserats.

Resultatet visar att när minst ett år har gått efter att dieten inleddes så är den genomsnittliga viktnedgången densamma, oberoende om den uppnåtts genom att dra ner på fettet i kosten eller inte.

Istället handlar det om mängden kalorier vi får i oss:

– Nu har man velat undersöka om fettet i sig spelar roll för viktnedgång. De här studierna visar att man går ner lika mycket i vikt av andra dieter, som av dieter som drar ner på fettet, menar Kerstin Brismar.

Resultatet visar till och med att man i genomsnitt går ner något mindre av fettsnåla dieter, jämfört med dieter som till exempel går ut på att äta mindre kolhydrater, även om den skillnaden är minimal.

Bekräftar tidigare forskning

Att långsiktig viktnedgång handlar om det totala kaloriintaget och inte mängden fett vi får i oss är något som man redan kunnat se i mindre studier, menar Tommy Cederholm, professor i klinisk nutrition vid Uppsala universitet:

– Tidigare forskning har kommit fram till att det inte direkt har någon betydelse om man går på en hög- eller lågfettsdiet, utan att det handlar om hur mycket energi man får i sig, säger han.

Han tycker att översiktsstudien visar att det är upp till var och en att själv avgöra hur man vill gå ner i vikt:

– Det kan ju vara uppmuntrande för personer som har som mål att gå ner i vikt att veta att det finns inte bara en väg som leder till Rom, utan man kan gå ner i vikt på flera olika sätt och anpassa dieten efter sina egna behov.

Tobias D et al., ”Effect of low-fat diet interventions versus other diet interventions on long-term weight change in adults: a systematic review and meta-analysis” The Lancet Diabetes & Endocrinology, (30/10-2015), DOI:org/10.1016/S2213-8587(15)00367-8

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer