Kan robotar lära sig Genéve-konventionen?

Uppdaterad
Publicerad

Sammanlagt befinner sig mellan 4000 och 6000 robotar i krig idag. Numera handlar det inte bara om flygplan, utan även om rullande farkoster. USA – som är ledande på området – har som mål att en tredjedel av alla militärfordon ska vara obemannade 2015.

Det som händer nu är att utvecklingen går mot krigsfarkoster som mer eller mindre sköter sig helt själva. De flesta vapentillverkare har någon sorts autonoma – eller självständiga – vapen på ritbordet.

Många civila offer

Det har redan kommit kritik mot att obemannade farkoster dödar oskyldiga människor – bland annat i Pakistan där USA använder så kallade Predator-plan i jakten på talibanledare.

Noel Sharkey, robotforskare vid Sheffield-universitetet i England är en av dem som varnar för att situationen blir ännu värre i framtiden, om maskinerna mer eller mindre får avgör själva vem de ska skjuta på:

– Det finns ingen artificiell intelligens som är kapabel att skilja på stridande och oskyldiga. Däremot blir tekniken bättre och bättre när det gäller att hitta människor som t ex gömmer sig i byggnader, så jag tror att vi kommer att få se fler civila offer i framtiden, säger Noel Sharkey.

Konstgjort samvete

Men samtidigt som Sharkey vill ha ett totalförbud mot autonoma beväpnade krigsrobotar så menar andra forskare att tekniken kan göra robotarna mer lämpade att göra etiska överväganden än någon människa. Militären i USA arbetar redan på att ta fram datorprogram som ska få maskiner att bete sig mänskligare än levande soldater. Målet är att kunna skriva in Genève-konventionen i framtida robotar innan man skickar ut dem på slagfältet.

Även i Sverige pågår liknande forskning. Robotforskaren Peter Nordin på företaget iRobis har gjort experiment med ”etisk” mjukvara i en robot på uppdrag av förvarets materialverk, FMV.

– Jag tror att vi kommer att kunna skapa ett konstgjort samvete, och kanske har vi redan gjort det i den här roboten, säger han.

Benny Eriksson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.