Se forskarna arbeta med den digitala modellen som avslöjar hur 500-åriga Gribshunden var byggd. Foto: SVT/Vetenskapens värld

Kända skeppsvraket utanför Blekinge: ”Det var flytande propaganda”

Uppdaterad
Publicerad

Gribshunden, 1400-talsskeppet som ligger begravt utanför Blekinges kust, är det äldsta funna exemplaret av sin fartygstyp. Det seglades av den dåvarande danske kungen och var väldigt avancerat för sin tid.  

– Det var så high tech som det bara gick, säger Jonathan Adams, arkeolog.  

Gribshunden var den danske kung Hans flaggskepp och förliste i havet utanför Ronneby 1495. De senaste årens utgrävningar visar att vraket är det äldsta fyndet av sitt slag. Gribshunden var alltså avancerad för sin tid.  

– När kung Hans anländer med Gribshunden som ett av huvudkrigsskeppen så vill han sända ett budskap, säger Jonathan Adams, arkeolog.  

– Det här skeppet var en ren maktuppvisning, säger Brendan Foley, arkeolog. 

Se hela Vetenskapens värld – Fartygen som förändrade världen måndagen 13 september klockan 20.00 i SVT2 eller redan nu på SVT play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.