Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skogspriser så låga – skogsägaren Kristian blev erbjuden att betala för att sälja virke.

Kartellmisstankar mot svensk skogsindustri

Uppdaterad
Publicerad

Efter att EU-kommissionen i oktober förra året genomförde en gryningsräd mot svensk och finsk pappersmassaindustri har utredningen gått vidare om misstänkta prissamarbeten. Samtidigt pekar nu en svensk professor i skoglig företagsekonomi ut skogsbolagens prislistor som tydliga tecken på kartellbildning.

Det var på bland annat Stora Enso och på Södras Skogsägarnas huvudkontor i Växjö som EU-kommissionen i en oanmäld inspektion en morgon i oktober förra året samlade bevis för existensen av en olaglig priskartell.

– Det stämmer. Vi fick en påhälsning i oktober och det handlade om massaaffären och hur de affärerna görs. Vi har ju på Södra väldigt höga krav hur vi beter oss i alla affärssammanhang. Så det är klart att man att man blir lite förvånad, säger Lotta Lyrå, vd för Södra Skogsägarna.

Såväl Södra Skogsägarna som andra inblandade företag säger till SVT att de inte kan kommentera EU-kommissionens misstankar i detalj så länge utredningen pågår, men betonar att de samarbetar med utredningen.

Hot om stora bötesbelopp

En kartellbildning skulle bland annat kunna leda till överpriser på pappersprodukter, men det finns även misstankar bland experter om att småskogsägare får för lite betalt för skog på grund av kartellsamarbete mellan skogsföretagen.

EU-kommissionens talesperson i ekonomifrågor säger till SVT att utredningen går framåt:

– Vad vi gör nu är att analysera de dokument vi hittills samlat in som bevisning, men det är ännu för tidigt för oss att dra några säkra slutsatser. Det maximala bötesbeloppet för företag som fälls för kartellbildning är tio procent av företagets omsättning, säger Arianna Podestà på EU-kommissionen.

Det skulle i så fall kunna handla om hundratals miljoner i böter. För tio år sedan avslöjades en kartellbildning i Finland där flera stora skogsbolag ingick. EU undviker dock att avslöja detaljer om den utredning som nu pågår mot bland annat Södra Skogsägarna.

Misstankar finns också att skogsbolag i Sverige tillsammans håller nere priserna för massaved, genom att betala hälften så mycket till svenska småskogsägare jämfört med vad man betalar i andra länder.

”Orimliga priser i Sverige”

Flera bolag köper parallellt virke utanför Sverige, till exempel i Baltikum, och där betalar bolagen ofta mer än det dubbla priset för massaved till pappersmassa.

Enligt forskare som SVT talat med finns indikationer i prislistorna på att de stora skogsbolagen bildar en kartell där ersättningen till de små skogsägarna hålls nere. Anledningen är att priserna i Sverige är så orimligt mycket lägre för massaved och virke än i omkringliggande länder. Tidigare i år betalades exempelvis 345 kronor per kubikmeter massaved till skogsägare i Sverige, medan samma svenska skogsbolag köpte massaved av exakt samma kvalitet i Baltikum för 770 kronor per kubikmeter.

– Det pris som betalas till svenska småskogsägare i Sverige är det pris som enligt min uträkning skulle betalas just om företagen hade bildat en kartell för att hålla nere ersättningen. Svenska myndigheter har antagligen sett mellan fingrarna med det här, säger Peter Lohmander, professor i skoglig företagsekonomi.

Enligt Peter Lohmander är det pappersmassaindustrins starka ställning i Sverige som gör att den här situationen kan existera. Han menar att både landets ekonomi och skogar skulle vinna på en förändring av virkespriserna.

– Då skulle det bli värt för skogsägare att satsa på sin skog.

De svenska skogsbolag som SVT talat med förnekar påståenden om kartellbildning, utan menar att marknadspriserna på ved flyter upp och ner i olika länder samt att inköpen av massaved från Baltikum är nödvändiga för att pappersbrukens råvaruflöden ska gå ihop.

Mer om konflikterna i den svenska skogen kan du se i Vetenskapens världs program ”Slaget om skogen fortsätter” på SVTplay eller i Vetenskapens värld på måndag 20:00 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.