– När katten går ut genom kattluckan visar den upp vissa vilda beteenden, men när den kommer in igen är den ett domesticerat husdjur, säger Sarah Ellis som är en av forskarna i studien. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kattens hemliga liv

Uppdaterad
Publicerad

Forskning visar att katter undviker intriger och sällan slåss, men de stjäl gärna av varandras mat – i smyg.

I många fall liknar våra huskatter mer en soffpotatis en ett rovdjur. De blir matade, omhändertagna och kelade med. Men hur mycket instinkter har huskatterna kvar egentligen?

I en brittisk studie undersöktes vad katterna gör när vi inte ser. Katthalsband utrustade med GPS och kamera registrerade under en vecka all data om vart 50 huskatter, i det lilla samhället Shamley Green i sydöstra England, går – och vad de gör när de inte är hemma.

– Jag tror att det är alla kattägares dröm  att få veta vad deras katter gör när de går ut, säger Sarah Ellis, som är en av forskarna som genomför studien.

Slåss sällan

Det visade sig att katterna rör sig relativt korta distanser från sitt hus, och inom ett väl avgränsat hemområde. Kommer en annan katt in på det området, vill revirägaren instinktivt försvara det.

Det händer att katter slåss med varandra så att skador uppstår, men i filmerna från katternas kameror visar det sig att det vanligaste vid konfrontation är att katterna fräser åt varandra, tills en av katterna ger sig.

Kan komma bättre överrens

Hos en familj, som hade flera katter som inte var släkt med varandra, uppvisades ett beteende som bröt mot trenden. Där verkade katterna använda samma område, samtidigt. De kunde till och med leka med varandra och putsa varandras päls. Sarah Ellis tror att det är ett beteende som kommer att bli vanligare bland katter.

– Domesticeringen gör att katterna behåller mer av det vi kallar juvenila drag. Så de spinner och leker mycket. Om våra tamkatter fortsätter att utvecklas så att de behåller mer av de här egenskaperna kan de komma bättre överrens med varandra. Och vi är precis i den punkten i tamkattens evolution, säger Sarah Ellis.

Inte alltid husdjur

Katter har inte alltid varit husdjur. Vi började leva sida vid sida för cirka 9 000 år sedan, när människan började bruka jorden, och de fick arbeta för uppehället. Vi gav dem mat och skydd i utbyte mot att de höll möss och råttor borta.

Vissa katter verkar ha kvar större delen av den jaktinstinkten, till exempel bondkatter som håller ladugården fri från ohyra. Men av de katter som följdes i studien fångar de i snitt bara ett halvt byte per katt och vecka. Förklaringen kan ligga i kattmaten.

När katten är borta dansar en annan katt på bordet

– En av de sakerna jag blev mest förvånad över var hur många katter som går in i andra katters hus. Jag vet inte riktigt hur många ägare som vet att katterna hälsar på, men de gör det främst för att stjäla andra katters mat. Det kan vara en av förklaringarna till varför de tog så få byten. Katterna får redan en varierad kost för att de äter av varandras mat, säger John Bradshaw.

Det unika med studien är omfattningen och noggrannheten i den insamlade datan. Och forskarna ser tecken på att våra katter håller på att förändras.

– När katten går ut genom kattluckan visar den upp vissa vilda beteenden så som jaktbeteende, men när den kommer in igen är den ett domesticerat husdjur, säger Sarah Ellis.

Mer om detta i filmen ”Katters hemliga vägar” i Vetenskapens Värld måndag den 2 juni, i SVT2.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.