Under torsdagen lämnade världens stora miljöorganisationer mötet i protest och under natten till fredagen pågick intensiva förhandlingar för att undvika att Warszawa ska sluta i totalfiasko. Det är för närvarande oklart om förhandlingarna kommer att avslutas under fredagen eller dra ut på tiden till lördag.
– Vi vet helt enkelt inte. Det pågår intensiva förhandlingar och konsultationer och det är svårt att ge några besked vartåt det lutar. Tyvärr finns det alltjämt många stora låsningar, berättade miljöminister Lena Eks pressekreterare Erik Bratthall under förmiddagen.
– Ingen förväntade sig några stora genombrott här i Warszawa. Men risken är att vi nu till och med rör oss bakåt, säger Richard Klein, forskare vid Stockholm Environment Institute som i många år följt klimatförhandlingarna.
– I värsta fall slutar mötet i total oenighet – förhandlingarna får helt enkelt återupptas under våren, utan några resultat alls. I bästa fall lyckas man ringa in de få punkter man faktiskt är överens om, kommenterar Klein.
Polen alltjämt förhoppningsfulla
Mitt på dagen gav värdlandet Polens vice miljöminister Beata Jaczewska en annorlunda bild och hävdade att man hoppades avsluta mötet så snart som möjligt:
– Jag kan inte ge några detaljer, men vi är på god väg att lösa problemen, hävade Jaczewska.
Under eftermiddagen har fler rapporter kommit som tyder på att kompromisser kan vara på väg kring åtminstone några av knäckfrågorna under klimatmötet.
Warszawa-mötet hålls bara två månader efter att FN:s klimatpanel IPCC presenterade sin klimatrapport i Stockholm tidigare i höst. I rapporten underströks att tiden håller på att rinna ut om världen ska ha en chans att hålla den globala uppvärmningen under två grader och därmed undvika allvarliga klimatförändringar.
”Frustrerande för forskarna”
– Som klimatforskare är det frustrerande att se hur litet genomslag IPCC-rapporten fått i Warszawa. Huvudsyftet med IPCC är just att informera världens regeringar och ge input till klimatförhandlingarna. I Warzawa känns det som om rapporten bara runnit ut i sanden, konstaterar en påtagligt besviken Richard Klein.
Förhandlingarna i Warszawa har haft två huvudmål: Dels att bereda väg för ett nytt globalt klimatavtal i Paris 2015, som skall börja gälla 2020. Dels att se till att världen redan innan 2020 agerar betydligt kraftfullare än idag för att minska utsläppen av växthusgaser.
Förväntningarna var lågt ställda – Warszawa var tänkt som en hållplats på vägen. Men det fanns försiktig optimism. De två stora spelarna, Kina och USA, tycktes mer konstruktiva än på länge. IPCC-rapporten fäste uppmärksamheten på klimatfrågan. Och FN:s generalsekreterare Ban-Ki Moon inbjöd till ett nytt toppmöte i New York under 2014 för att fokusera energin mot ett nytt klimatavtal 2015.
Usel start
Men mycket av förhoppningarna grusades under Warszawa-mötets inledning. Japan och Australien deklarerade att man överger tidigare löften om utsläppsminskningar. I Australien har den nya regeringen tonat ner hela klimatfrågan, i Japan hänvisade man till Fukushimakatastrofen och avstängda kärnkraftverk.
Värdnationen Polen har också utstått massiv kritik för att pusha sin egen agenda under mötet. Polen lät världens kolindustri hålla en stor konferens parallellt med klimatförhandlingarna, och sparkade sin miljöminister Marcin Korolec, som leder själva klimatmötet.
– Vi riskerar nu en spiral mot minskade ambitioner och reträtt från agerande, varnar klimatforskaren Bill Hare, som leder forskningsinitiativet Climate Action Tracker som analyserar världens utsläpp och de politiska ambitionerna för utsläppsminskningar.
Enligt de senaste siffrorna är världen, med nuvarande löften och ambitionsnivå, på väg mot närmare 4 graders uppvärmning. Gapet mot vad som enligt forskarna skulle behövas för att hålla världen under 2 grader har vuxit – inte minskat.
Japan och Australien pekas ut
Beskeden från Japan och Australien har färjat hela konferensen och återuppväckt den förtroendeklyfta som funnits mellan världens utvecklingsländer och den rika världen. Världens rika länder anses backa från redan otillräckliga löften om utsläppsminskningar – samtidigt som inga nya förslag kommit om hur pengar och teknik skall överföras till världens utvecklingsländer för att klara en klimatomställning.
Under torsdagen gav Kinas chefsförhandlare Su Wei Japan och Australien skulden för att Warszawa ”står på gränsen till att leverera ingenting alls” och anklagade de för att underminera hela FN-processen. Samtidigt kritiseras Kina och länder som Indien och Venezuela av flera västländer för att blockera vägen mot ett globalt klimatavtal genom att insistera på rättvisefrågor och att den rika världen måste gå före.
Förtroendeklyfta hotar klimatavtalet
Förtroendeklyftan har också lett till att en tidigare relativt liten fråga, om hur man ska stötta länder som drabbas av skador kopplade till klimatförändringarna, vuxit till en principfråga som kan stjälpa hela Warszawa-mötet. Tyfonen Haiyans härjningar i Filippinerna lyfte frågan – förtroendeklyftan förvandlade den till politisk knäckfråga.
Resultatet har blivit att man inte ens kunnat komma överens om en tidsplan för hur det framtida klimatavtalet i Paris 2015 ska förhandlas fram.
Dessutom pekar oenigheten enligt många bedömare mot ett klimatavtal där världens länder på egen hand beslutar vad man är beredd att göra – oavsett om det sammantaget leder till att världen klarar 2-gradersmålet eller ej.
– Det är en inställning som kan leda till ett mycket svagt klimatavtal 2015, varnar Bill Hare.