Åskväder i Görlizt i östra Tyskland i augusti 2013 Foto: TT

Klimatförändringar ökar intresset för åska

Uppdaterad
Publicerad

Åsksäsongen startade med en rejäl knall. 24 maj noterade SMHI över 18 000 blixturladdningar – mer än någon majdag tidigare sedan statistiken började föras 2002. Och nu drar det i gång på allvar.

Enligt statistiken infaller nämligen ”åsktimmen” vanligen mellan klockan 15 och 16 en julieftermiddag, och gärna i trakterna av Tjörn och Orust. Där är genomsnittet runt 120 urladdningar per år jämfört med mindre än tio i Lapplandsfjällen.

-Men det kan slå väldigt mycket mellan olika månader, år och platser, säger Ludvig Isaksson vid SMHI vars sammanställning visar att det ”svenska rekordet” sattes 1997 i Fulufjället i Dalarna, då det under ett augustidygn noterades 700 blixtnedslag och 400 millimeter regn på bara några timmar.

Intresset för väder i allmänhet och åska i synnerhet har ökat markant under de senaste åren. Inte minst eftersom hemmen får allt dyrare elektronik som riskerar att slås ut av åskan.

-Men klimatförändringarna gör också att människors intresse ökar. Oväder är framtiden, säger Johannes Hansson, grundare av sajten blixtar.se.

Fler och fler privatpersoner skaffar egna åskdetektorer för att följa ovädren.

-Det är absolut en trend just nu, säger Hansson.

Åska i midsommar då? Möjligen lite i sydligaste Sverige, säger SMHI.

Fakta: Så långt bort är blixten

  • Ljuset från blixten rör sig med en hastighet av 300 000 km/sek. Åskknallen håller ljudets hastighet, 343 m/sek.
  • Eftersom ljuset rör sig mycket snabbare ser vi blixten innan åskmullret hörs. Är man nära blixten hörs en kraftig knall, det är ljudvågen från blixtens början.
  • Åskdundret kan normalt höras på max ett avstånd på omkring 20 kilometer. Avståndet begränsas av att ljudvågorna brukar böja av uppåt.
  • Om man räknar sekunderna från det att man ser blixten tills mullret hörs och sedan delar med tre så får man ett ungefärligt avstånd till blixten, räknat i kilometer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.