Enligt statistiken infaller nämligen ”åsktimmen” vanligen mellan klockan 15 och 16 en julieftermiddag, och gärna i trakterna av Tjörn och Orust. Där är genomsnittet runt 120 urladdningar per år jämfört med mindre än tio i Lapplandsfjällen.
-Men det kan slå väldigt mycket mellan olika månader, år och platser, säger Ludvig Isaksson vid SMHI vars sammanställning visar att det ”svenska rekordet” sattes 1997 i Fulufjället i Dalarna, då det under ett augustidygn noterades 700 blixtnedslag och 400 millimeter regn på bara några timmar.
Intresset för väder i allmänhet och åska i synnerhet har ökat markant under de senaste åren. Inte minst eftersom hemmen får allt dyrare elektronik som riskerar att slås ut av åskan.
-Men klimatförändringarna gör också att människors intresse ökar. Oväder är framtiden, säger Johannes Hansson, grundare av sajten blixtar.se.
Fler och fler privatpersoner skaffar egna åskdetektorer för att följa ovädren.
-Det är absolut en trend just nu, säger Hansson.
Åska i midsommar då? Möjligen lite i sydligaste Sverige, säger SMHI.
Fakta: Så långt bort är blixten
- Ljuset från blixten rör sig med en hastighet av 300 000 km/sek. Åskknallen håller ljudets hastighet, 343 m/sek.
- Eftersom ljuset rör sig mycket snabbare ser vi blixten innan åskmullret hörs. Är man nära blixten hörs en kraftig knall, det är ljudvågen från blixtens början.
- Åskdundret kan normalt höras på max ett avstånd på omkring 20 kilometer. Avståndet begränsas av att ljudvågorna brukar böja av uppåt.
- Om man räknar sekunderna från det att man ser blixten tills mullret hörs och sedan delar med tre så får man ett ungefärligt avstånd till blixten, räknat i kilometer.
Källa: SMHI