Klimatskeptiska forskare få och lågt rankade

Uppdaterad
Publicerad

De klimatskeptiska forskarna är få och har jämförelsevis lågt vetenskapligt renommé. Det är slutsatsen i en ny studie publicerad i den amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

Studien, författad av bland annat klimatforskaren och Stanford-professorn Stephen Schneider, är ytterligare en i raden som försöker reda ut det vetenskapliga stödet för klimatforskningens slutsatser om mänskligt orsakad global uppvärmning.

Tidigare i våras kunde vetenskapsredaktionen tillsammans med Rapport presentera en undersökning av svenska forskare, aktiva inom klimatforskning, som visade att över 97 procent stödde slutsatserna om mänskligt orsakad global uppvärmning – ett resultat som också stämmer överens med tidigare gjorda undersökningar internationellt.

Den nya amerikanska studien omfattar 1372 forskare. Studien är ingen generell kartläggning av klimatforskare utan fokuserar på forskare som, genom författarskap eller signering av rapporter eller petitioner, tydligt kan delas in i de som stödjer respektive kritiserar klimatforskningens slutsatser om mänskligt orsakad global uppvärmning.

Nästan 100 procentig enighet

Enligt studien stödjer 97-98 procent av de forskare som publicerar mest vetenskapliga artiklar de etablerade slutsatserna om global uppvärmning. Endast 2,5 procent av de 200 främst rankade klimatforskarna (det vill säga de med allra flest publicerade forskningsartiklar) utgörs av ”skeptiker”.

Enligt studien har ”skeptikerna” i genomsnitt publicerat hälften så många forskningsartiklar än övriga klimatforskare (60 jämfört med 119). 80 procent av ”skeptikerna” har endast publicerat 20 eller färre forskningsartiklar. Bland övriga klimatforskare var förhållandet det motsatta – 90 procent hade publicerat mer än 20 forskningsartiklar. ”Skeptikerna” tenderar också, enligt studien, att vara i snitt 10 år äldre än övriga forskare.

Det låga vetenskapliga anseendet borde lyftas upp

Författarna till studien i PNAS menar att resultaten pekar på en påtaglig skillnad i vetenskaplig renommé och expertis mellan klimatforskare generellt och så kallade ”klimatskeptiker” – och menar att det är en avgörande skillnad som bör tas i beaktning av journalister och beslutsfattare som utifrån försöker bedöma debatten mellan fåtalet procent ”skeptiker” och övriga klimatforskare.

Studien i PNAS har snabbt kritiserats på ”klimatskeptiska” bloggar och av välkända ”skeptiker”. Pat Michaels, knuten till den amerikanska tankesmedjan Cato Institute, menar att resultatet är förutsägbart – ännu ett bevis att ”skeptiker” inte tillåts publicera sig.

Andra, som den amerikanske vetenskapshistorikern Naomi Oreskes, som tidigare gjort liknande studier som den i PNAS, menar att resultatet bekräftar en tämligen tydlig bild av ”klimatskeptikerna”: De flesta är antingen inte klimatforskare alls eller producerar inte särskilt många nya forskningsrön.

Anders Nord

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.