Hemligeheten bakom Dagny Carlssons långa liv är enligt henne själv att vara social och att promenera. Foto: SVT

”Knopp lika viktigt som kropp”

Publicerad

– Knopp är lika viktig som kropp, säger Dagny Carlsson, 104 år och Sveriges äldsta bloggare. Och att ständigt utmana sig.
Nu ska hon skaffa smartphone – och börja svajpa.

Dagny Carlsson fyller 105 år i maj, men några ålderskrämpor märks inte av när hon kommer till TV-huset för att medverka i Vetenskapens värld. Hon går snabbare än de flesta – och flera studier har visat att just gånghastigheten hos äldre ger en indikation om hur länge man förväntas leva. Och det är också ett av Dagnys knep för att bevara hälsan:

– Jag rör på mig varje dag, går ut på en promenad på minst tjugo minuter, oftast 40 minuter, säger hon. Och jag äter ordentligt, och så använder jag huvudet, det är lika viktigt!

Dagny lyfter ofta fram vikten av att hålla igång hjärnan. För henne är det sociala livet viktigt och i hennes blogg syns hur aktiv hon är och har många möten med människor.

– Jag tycker inte om att sitta ensam hemma och uggla, det är inte ett dugg trevligt. Om man blir ensam så tappar man liksom suget. Det sociala är nästan lika viktigt som mat faktiskt, säger hon.

Hon tror att den generation som nu åldras kommer att kräva sin plats i samhället mer än den generation hon själv tillhör.

– De som blir äldre nu kommer själva att se till att de blir sedda, säger hon. De är inte lika mesiga som min generation var.

Många forskare lyfter fram önskan att lära nytt som en ”ung-faktor”. Alltså att även när man blivit äldre fortsätta att lära sig nya saker. I Dagnys fall har det handlat om datakunskap. Hon har på egen hand lärt sig att använda datorn och hennes blogg har nu haft över 1,9 miljoner besök.

– Om man inte utvecklas stagnerar man, då blir det bara tråkigt. Jag har fått ett helt annat liv genom att jag via bloggen kommer till tals och jag får gensvar från en massa människor, säger hon.

När programledare Victoria Dyring frågar henne vad som blir nästa utmaning funderar hon en stund och så säger hon:

– Jag ska köpa mig en modern mobil, för den jag har är lite antik. Och så ska jag sitta och peta som alla gör nu för tiden. Det ska jag göra.

Dagny Carlsson gästar Vetenskapens värld ikväll i SVT2 klockan 20:00. Vill du redan nu bekanta dig mer med Dagny går det att göra i ett av avsnitten i Åsa Blancks dokumentärserie Det är inte så dumt att bli gammal här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer