Foto: Scanpix

Konservburksplast kan orsaka fetma

Uppdaterad
Publicerad

Höga halter av bisfenol A, en av våra vanligaste plastkemikalier, dubblerar risken att drabbas av fetma och övervikt bland unga flickor, enligt ny forskning.

Nu menar forskare att alla bisfenoler bör förbjudas helt i kontakt med mat.

– Jag tycker att studiens resultat är allvarligt. Vi har en global fetmaepidemi i världen just nu och bisfenol skulle kunna vara en av orsakerna, säger Monica Lind som forskar om miljögifters betydelse för bland annat fetma.

Mycket vanlig plastkemikalie

Bisfenol A är en av världens vanligaste plastkemikalier. Den finns nästan överallt i vår omgivning – i konserv- och plastburkar, på kassakvitton och i byggmaterial som fogmassa.

Nu har kinesiska forskare hittat tydliga belägg för att höga halter av bisfenol A i urinen ökar risken för övervikt och fetma bland nio till 12-åriga flickor. De som hade höga halter av bisfenol A i urinen löpte dubbelt så stor risk att drabbas av fetma och övervikt än de flickor som hade lägre nivåer av bisfenol A. Bland pojkar i samma ålder sågs inte samma koppling.

Kan påverka puberteten

Forskarna bakom studien menar att mycket talar för att bisfenol A är en så kallad obesogen, ett främmande ämne som går in i kroppen och kan påverka både puberteten och kroppens möjlighet att bryta ned fett, vilket i sin tur kan orsaka fetma.

Allt mer forskning, både på djur och människor, visar nu på hälsoriskerna med bisfenol A  – som inte bara tycks öka risken för fetma, utan också hjärt- och kärlsjukdomar och även påverkar fortplantningsförmågan. Därför är det nu dags att skärpa lagstiftningen mot ämnet, anser Monica Lind, docent i miljömedicin vid Uppsala Universitet.

”Förbjud kontakt mellan bisfenoler och mat”

– Bisfenol bör regleras hårdare. Man bör förbjuda alla bisfenoler i all kontakt med mat.

– Varför det?

– Därför att mat är den viktigaste exponeringskällan för bisfenol och det är alltför många studier som nu visar att bisfenol är en hormonstörande kemikalie, säger Monica Lind.

Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften PLoS ONE. Cirka 1300 skolbarn i Shanghai deltog.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.