Korallreven på amerikanska Samoa visar att koraller kan lära sig hantera varmare vatten. Reporter: Linus Brohult Redigerare: Fredrik Werner

Korallreven kan överleva värmen

Uppdaterad
Publicerad

Världens koraller är hotade av klimatförändringarna. Varmare havsströmmar är en av orsaken bakom den omfattande koralldöden. Men nu visar forskning att vissa koraller kan vara mer tåliga för temperaturförändringar än man tidigare trott.

Det är på amerikanska Samoaöarna som forskare studerat koraller som visat sig klara att temperaturen i vattnet stiger till 30 grader, under korta delar av dagen ända till 35 grader.

– Korallerna i de här vattnen är några av de starkaste som vi någonsin har testat, säger Steve Palumbi, en av forskarna bakom den nya studien.

Forskarna har tagit koraller från olika platser och testat hur de klarar olika vattentemperaturer. Man har fokuserat på en viss korallart, bordskorallen Acropora hyacinthus. Det visade sig att korallerna som kom just från de varmare vattnen visade sig ha utvecklat en starkare tålighet för varmare havsvatten.

Utvecklar tålighet

Möjligheten att utveckla den här tåligheten för varmare vattenströmmar finns inbyggd i de här korallerna, menar forskarna. Bordskoraller, som det här är frågan om, lever relativt nära ytan och skapar en labyrintliknande livsmiljö för en mängd arter.

– Det är verkligen en intressant studie, säger Matz Berggren forskare i marinbiologi på Göteborgs universitet.

– Den finns i princip i alla tropiska hav den här, det är en snabbväxande korall som växer som ett bord med fingertoppar som sticker upp.

Bara en korallart undersökt

Han påpekar dock att det bara är en korallart forskarna nu undersökt, så de mer långsamt växande korallarterna har inte studerats. De lever dock oftast på djupare vatten och drabbas därför inte på samma sätt av ytliga varmare vattenströmmar, menar Matz Berggren.

Om dessa djupare växande korallarter skulle drabbas av uppvärmningen är det dock ett stort problem, eftersom de utgör ett slags fundament för korallreven. Men att de ytliga bordskorallerna i studien är tåliga är ändå en mycket positiv forskningsnyhet, menar Matz Berggren.

– Man skulle i så fall kunna tänka sig att snabbväxande fingerkoraller också har en sådan här tålighet, eftersom de är närbesläktade. Men jag tror att fler studier kommer att undersöka det här ännu mer.

Vissa delar av korallreven kan få svårt med temperaturförändringarna, men den nya studien visar att korallreven ändå kan överleva de högre vattentemperaturerna. Med tanke på att ungefär hälften av världens korallrev slagits ut under de senaste 20 åren ger den nya studien ändå visst hopp.

En ”krockkudde” för korallreven

– Även om inte miljön blir fullständigt bevarad så innebär det här att en del korallrev kommer kunna bevaras för framtiden. Korallreven har ju funnits i årmiljoner. Vanliga föroreningar och övergödning är förstås andra problem för många korallrev, grönalger som börjar växa på reven och tar över så att korallerna dör. Det är ju ett problem inte minst i turistområden, säger Matz Berggren.

Forskarna skriver i sin artikel att den nyupptäckta tåligheten mot temperaturförändringar i vattnet i praktiken är ett slags korallrevens ”krockkudde” som kan innebära en räddning i krocken med miljöförändringarna. Och huvudforskaren bakom studien tror att de nya kunskaperna också kan påverka hur vi försöker rädda korallreven.

– Det här ger oss lite mer tid för att lösa problemet med den globala klimatförändringen innan alla koraller drabbats av irreparabla skador. Och det här visar också hur vi bättre kan hitta och skydda koraller på reven som mest sannolikt kan klara de temperaturer som havet i framtiden kommer ha. Skyddar vi dem nu mot föroreningar så kommer de också sedan att överleva det framtida varmare havet, säger Steve Palumbi till SVT.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.