Foto: TT

Körsång stärker immunförsvar

Uppdaterad
Publicerad

Den som sjunger i kör stärker sitt immunförsvar och får dessutom mycket annat som är bra för hälsan på köpet. Det visar forskning om kultur och hälsa som presenteras i en ny bok.

– Att sjunga i kör ger mig så otroligt mycket på så många olika sätt; socialt, fysiskt och musikaliskt, säger Johan Pejler, som är både musikterapeut och baryton i Radiokören.

I Radiokören, som har sin hemvist i Berwaldhallen i Stockholm, sjunger 16 män och 16 kvinnor. En annan av medlemmarna är musikpedagogen och sopranen Marie Alexis.

– När man sjunga tillsammans med andra uppstår ett slags flöde som går igenom hela körkroppen, förklarar hon. Det är helt fantastiskt att få vara med om!

Frigör dopamin

Nej, för alla som sjunger i kör är det nog inte någon nyhet att man blir gladare av att sjunga i grupp. En av förklaringarna är att musik man tycker om frisläpper ämnet dopamin, som stimulerar kroppens belöningssystem.

Men olika vetenskapliga studier, både här i Sverige och utomlands, visar också att körsång stärker vårt immunförsvar.

I nya antologin ”Kultur och hälsa i folkhälsoperspektiv” av bland andra professor Töres Theorell som forskat om kultur och hälsa sedan början av 80-talet, kan man bland annat läsa om studier om körsång och immunförsvaret. Studier som visar att man får allra störst effekt på immunförsvaret när man sjunger inför publik.

– Har man publik så blir ökningen av pulsen mycket större, förklarar Töres Theorell. Då har man tjugo slag per minut mer än när man är utan publik och det där är sen kopplat till en massa andra saker som händer i kroppen och då kommer hormoner och immunsystem in i bilden.

”Ungefär som idrott”

En tysk studie visar att det är antikroppar mot främmande bakterier och virus i våra slemhinnor i munhåla och hals som ökar när man sjunger i kör. Som till exempel när en kör, i en annan studie, tränade och framförde Bethoovens Missa Solemnis, då ökade mängden antikroppar i körmedlemmarnas saliv med 150 procent under repetitionen och 240 procent under själva föreställningen.

Körsångerskan Marie Alexis är inte förvånad över uppgifterna.

– Nej, det blir ju som ett slags skärpning när man framträder inför publik, säger hon. Det är väl ungefär som när man tränar en idrott. Det är först på tävlingarna som man sätter de där sista centimetrarna. Det blir på allvar.

Kan göra oss mer sociala

Körsång gör också att man bildar mer av hormonet Oxytocin, som gör oss mer sociala och mer benägna att knyta kontakter.

– Det tillkommer saker när man är tillsammans, säger professor Töres Theorell. Just den här känslan av att uppgå i någonting större och att vara en pipa i en större orgel är ju någonting som många körsångare vittnar om är en fantastisk upplevelse. Och det finns intressanta reaktioner i hormonet Oxytocin som är väldigt spännande just för att de har att göra med samhörighetskänsla i en grupp. Det frigörs tydligt mera Oxytocin när man sjunger i grupp än när man bara sitter och pratar.

För Johan Pejler är rutinerna i musiken hälsobefrämjande.

– Ja, det finns en väldigt välgörande struktur i musik som jag tror att många kan vara i stort behov av i denna väldigt röriga värld och kanske också med ett rörigt inre, säger han.

Men kör är förstås inte det enda sättet att förbättra sitt immunförsvar.

– Jag tycker inte vi ska ha kör-fascism och tvinga hela mänskligheten att sjunga i kör, skrattar Töres Theorell. – Man kan uppnå samma effekter med andra typer av aktiviteter också, men körsång är ett sätt att må bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.