Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det kan bli mer avfall av små reaktorer, visar en ny studie. Foto: SVT

Kraftigt ökad avfallsmängd från ny kärnkraft

Publicerad

Det är stor skillnad på vilka mekanismer som sker i en liten kärnreaktor jämfört med en stor. Därför kan små reaktorer generera upp till 30 gånger mer avfall, beroende på vilken typ av avfall man tittar på, enligt en ny studie.

– Det är viktig grundinformation när tekniken fortsätter att utvecklas, säger huvudförfattare Lindsay Krall.

Små modulära reaktorer, SMR, är kärnkraftverk på upp till 300 megawatt. Det är ungefär en fjärdedels effekt av en stor reaktor. De här “minireaktorerna” kan alltså precis som reaktorerna i dagens stora kärnkraftverk bilda elektricitet av kluvet kärnbränsle.

Utvecklare och förespråkare för SMR lyfter att de är säkrare än större reaktorer och dessutom kostnadseffektiva, vilket skulle kunna bidra till att snabbt bygga upp kärnkraftskapaciteten för en rimlig peng.

Uppemot 30 gånger mer avfall

I studien visade det sig att de här små reaktorerna gav upphov till mycket mer avfall som behövde tas omhand, uppemot 2 till 30 gånger mer beroende på hur man mätte avfallet, när de jämfördes med en stor reaktor. Anledningen till det tror forskarna är att de små reaktorerna av naturen är mindre effektiva.

– Att SMR producerar mer avfall jämfört med en större reaktor av liknande typ är ett ganska starkt påstående. Men vi har gått igenom det så grundligt vi kan med den data som finns. Det är stora skillnader i de fysikaliska reaktioner som sker i en SMR och i en större reaktor, säger Lindsay Krall, kärnbränsleforskare vid Stanforduniversitetet i USA.

Dessutom får avfallet enligt studien andra radioaktiva och kemiska egenskaper än avfallet från dagens reaktorer, vilket betyder att det kan vara klurigare att ta hand om efteråt.

”Viktig grundinformation”

SMR finns dock bara på ritbordet än så länge, vilket betyder att de flesta beräkningar blir teoretiska. Men med tanke på alla positiva aspekter som lyfts så tycker Lindsay Krall att det är viktigt att ta alla faktorer i beaktning.

– Personligen så blev jag överraskad över resultaten. Så jag tänker att det är viktig grundinformation för den fortsatta forskningen och när tekniken utvecklas vidare, säger Lindsay Krall.

Tre olika typer

Mycket av forskningen som bedrivs kring SMR fokuserar på själva konstruktionen, drivmedlet och kostnaderna. När Lindsay Krall bestämde sig för att titta på avfall i relation till reaktorstorlek insåg hon att området var väldigt outforskat.

– Jag förvånades över hur ensam jag var inom området. Det finns nästan inga publikationer alls och därför tyckte jag att det var intressant att titta närmare på, säger hon.

Studien, som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences, PNAS, belyser i huvudsak tre olika typer av SMR. Forskarna tittade på vatten-, smältsalts- och natriumkylda reaktorer.

Spela klippet för att få veta mer om hur de små reaktorerna bildar avfall.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer