En kortnäbbad kråka observerar hur man kan använda en pinne för att pilla ut larver ur en trädstam. Foto: JolyonTroscianko

Kråkan minglar bara när det finns mat att hitta

Uppdaterad
Publicerad

Kråkor är inte sociala djur, förutom när det handlar om den egna familjen. Men det finns ett undantag. Om kråkan kan lära sig nya sätt att få tag på mat, blir den både nyfiken och vänskaplig mot främmande kråkor, visar ny forskning.

Vägen till en kråkas hjärta går genom magen.

Detvisar en ny brittisk studie som undersökt hur kråkor beter sig motvarandra.

Genom att använda trådlös teknologi kunde forskarna studeragruppdynamiken på nära håll, och upptäckte då att det som fårkråkan att börja socialisera med kråkor utanför den egnafamiljen är när det finns möjlighet för den att lära sig nya metoder för att hitta mat.

Det är dock bara när det fanns mat inärheten som kråkan blir vänskaplig mot främmande kråkor.

Lär sig teknik för att pilla fram mat

Forskarnatror att detta beteende är vad som gör att vissa inlärda beteendenkan spridas utanför den egna gruppen.

Ett exempel är användningenav redskap för att få fram mat, något som den kortnäbbade kråkan(Corvus moneduloides) specialiserat sig på.

Genom att använda små pinnarkan dessa fåglar pilla djupt in i hål i trädstammar och barkbitarför att få ut insekter och annan föda. Det är en viktig kunskap somkråkorna bara kan lära sig genom att socialisera med kråkor som inte är endel av den egna familjen.

Men det är bara när detfinns föda i närheten som inte gick att få tag på utan att pilla utden med en pinne som de kortnäbbade kråkorna börjar mingla medfrämmande kråkor.

”Öppna för nya kontakter om de tjänar på det”

Anders Wirdheim på Sveriges ornitologiskaförening menar att studien ytterligare visar att just kråkfåglar ärså smarta och uppfinningsrika:

– De är helt enkelt är öppnaför nya kontakter om de tjänar något på det, inte annars.

Enligt forskarna bakom studien krävs det mer kunskap om hur viktig information sprids i inom olika djursamhällen. Samtidigt är dessa processer komplexa och svårstuderade.

Referens:St Clair J. et al., Experimental resource pulses influence social-network dynamics and the potential for information flow in tool-using crows. Nature Communications. (November 2015)  DOI: 10.1038/ncomms8197

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.