Krockkudde inbyggd i mobilen

Uppdaterad
Publicerad

Chefen för det amerikanska internetföretaget Amazon har ansökt om ett patent på krockkuddar som byggs in i mobiltelefoner för att skydda dem vid fall.

Det kan verka som ett skämt, men det är faktiskt en helt verklig patentansökan till den amerikanska patentmyndigheten. Det handlar om att skydda våra allt känsligare smarta mobiler, så att de slipper få skärmar och andra delar spräckta när vi tappar dem i marken.

Krockkuddar eller fjädrar

Bakom patentansökan ligger Amazon-chefen Jeff Bezos och hans kollega i företagsledningen Greg Heart. Deras förslag är att mobilen utrustas med krockkuddar eller fjädrar, som kan fällas ut när telefonen störtar mot marken.

För att känna av fallet används en rörelsekänslig sensor som finns i de flesta nyare smarta mobiler, en så kallad accelerometer. Dessutom ska telefonen med en laseravståndsmätare kunna avgöra om telefonen verkligen störtar mot marken, och hur långt det är kvar innan krocken. Sensorer i telefonen kan också användas till att utesluta att telefonen inte bara ligger mjukt och skyddat i fickan eller väskan.

Jetmotorer vrider telefonen rätt

Som om inte detta vore nog föreslås i patentansökan att minimala ”jetmotorer” i telefonen ska kunna användas för att blixtsnabbt få telefonen att vridas i fallet, så att den landar på den sida där telefonens airbags eller fjädrar fälls ut.

Det finns ett tecknat barnprogram med figuren Kommissarie Gadget, som i sina kläder har liknande utskjutande skyddsfjädrar. Om detta barnprogram även fungerat som inspiration för Amazons chefer framgår inte av patentansökan.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.