Kungspingvinerna hotas av klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

70 procent av kungspingvinerna kommer att försvinna innan århundradets slut om vi fortsätter släppa ut växthusgaser i samma omfattning som idag, visar en ny studie.

Antarktis kungspingviner kan gå ett dystert öde till mötes, visar en nypublicerad studie i Nature Climate Change. Om vi inte reducerar växthusgaserna kommer 70 procent av kungspingvinen antingen att ha försvunnit eller tvingats byta plats att häcka på innan århundradet är slut. Det motsvarar 1.1 miljoner par kungspingviner.

Tvingas söka föda längre bort

Kungspingvinen häckar bara på vissa isolerade öar utan is där det finns tillgång till vatten så att de kan fånga fisk. De kan simma så långt som 50 mil för att fånga sin föda.

Men nya klimatmodeller visar att fisken kommer att röra sig närmare sydpolen i takt med temperaturökningar, vilket tvingar pingvinerna att söka föda längre bort från sin häckningsplats där deras ungar väntar.

Antingen kommer kungspingvinerna att svälta ihjäl, eller så tvingas de hitta nya häckningsplatser.

Näst största pingvinen

Det finns 17 olika pingvinarter och sju av dem bor på Antarktis. Kungspingvinen kan bli upp till en meter lång och är den näst största pingvinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.