Andelen flickor under 14 år som könsstympas har minskat i framför allt Östafrika, enligt en ny studie. Men fortfarande är många i riskzonen. Foto: TT

Kvinnlig könsstympning har minskat drastiskt i Afrika

Uppdaterad
Publicerad

Andelen flickor under 14 år som könsstympas har minskat kraftigt i framför allt Östafrika under de senaste 20 åren, enligt en ny studie. Men forskarna bakom menar att den nedåtgående trenden när som helst kan vända.

Varje år könsstympas fler än två miljoner flickor i åldrarna fyra till elva år världen över, enligt siffror från Unicef. Det finns tidigare studier som visat att andelen könsstympningar i de länder i Afrika där praktiken bland annat förekommer, har minskat de senaste årtiondena.

Men man har inte tidigare visat på så drastiska minskningar som den nya studien gör. Den publiceras i British Medical Journal Global Health.

Kvinnlig könsstympning

Resultaten visar att andelen könsstympade flickor under 14 år minskat i Öst-, Väst- och Nordafrika. Den största minskningen skedde i Östafrika där förekomsten gått från 71,4 procent år 1995 till 8 procent år 2016.

Låga siffror Somalia

Birgitta Essén är professor i internationell kvinno- och mödrahälsovård vid Uppsala universitet och forskar om kvinnor i Sverige som är könsstympade. Hon jobbar även som gynekolog på en mottagning för omskurna vid Akademiska sjukhuset.

– De väldigt låga siffrorna i Somalia tycker jag är det mest dramatiska fyndet, det är väldigt mycket lägre än man sett i tidigare studier. Jag tycker att det är väldigt intressant eftersom det stämmer med min kliniska uppfattning. Det är färre flickor som kommer hit omskurna nu jämfört med på 90-talet, säger hon.

Dålig definition

Birgitta Essén ser flera svagheter med studien men anser ändå att den är starkare än många andra inom fältet. Hennes starkaste kritik är att man ser könsstympning som en standardiserad praktik.

– Det är ju allt ifrån en ”liten” symbolisk prickning till att vävnad tas bort. Det är viktigt att definiera vad som ökar eller minskar, säger Birgitta Essén.

Kan vända

Målet med studien var att ta reda på om kampanjer som riktats till mödrar för att få stopp på könsstympningen gett effekt. Trots att det tycks så skriver forskarna att trenden när som helst kan vända och att vi måste fortsätta med de nationella och internationella insatserna.

– Min uppfattning är ändå att många börjat omvärdera praktiken men att det är just det sociala trycket som är bärande. Om man upptäcker att flickor kan gifta sig, utbilda sig och få ett bra liv även om de inte är könsstympade, det är då förändringar sker. Men man brukar ju säga att om bakterien finns kvar så finns det fortfarande risk för infektion, säger Birgitta Essén.

Studien publicerades i BMJ Global Health.

Så gick studien till

Forskarna utgick från två kända stora hälsoundersökningar, Demographic Health Survey och Multiple Indicator Cluster Survey.

De studerade flickor som var 14 år eller yngre i 27 länder i Afrika, där praktiken är vanligt förekommande, mellan åren 1990 och 2017.

Totalt tittade de på data för 208 195 flickor.

De använde sedan statistiska modeller för att beräkna utbredning och trender. Förekomsten varierade både inom och mellan länderna.

Resultaten visar att den största minskningen skedde i Östafrika där förekomsten gick från 71,4 procent år 1995 till 8 procent år 2016.

Vidare visar studien att förekomsten i Nordafrika minskat från 57,7 procent år 1990 till 14,1 procent år 2015 och i Västafrika från 73,6 procent år 1996 till 25,4 procent år 2017.

Källa: BMJ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinnlig könsstympning

Mer i ämnet