Är det viktigt vem som håller i kniven? Foto: Erik G Svensson/TT

Lägre dödlighet när kvinnor opererar

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att det faktiskt kan spela viss roll vem som håller i operationskniven. Patienter som hade opererats av en kirurg som var kvinna löpte något lägre risk att dö de första veckorna efter operationen.

– Vi har sett att patienter opererade av en kvinnlig kirurg hade en lite lägre risk för dödsfall eller komplikationer. Även om det är en liten skillnad så anser vi att den är betydelsefull. Men det är viktigt att framhålla att skillnaden var liten, säger Raj Satkunasivam, kirurg som har forskat vid universitet i Toronto, till SVT Vetenskap.  

Enligt forskarna är det här en av de största studierna som undersöker vilken betydelse det har om kirurgen är kvinna eller man.

Studien gjordes i Kanada och tittade särskilt på dödsfall och komplikationer efter att patienter hade opererats. Totalt ingick 104.630 patienter och 3.314 kirurger i studien, som presenteras i tidskriften British Medical Journal.

Lägre risk

Det studien visar är att patienter som hade blivit opererade av en kvinna hade fyra procents lägre risk för dödsfall eller komplikationer.

Även om forskarna ser en koppling mellan kirurgens kön och resultatet av operationen går det inte att slå fast att kvinnor skulle vara något skickligare än män baserat på en enda studie.

– Men vi tycker att vi har bra bevis på att kvinnliga kirurger är minst lika bra som sina manliga kollegor, säger Raj Satkunasivam,

Minska fördomar

En anledning till att forskarna ville studera betydelsen av kirurgens kön är att tidigare forskning har visat att män och kvinnor inom läkaryrket jobbar på olika sätt. Enligt Raj Satkunasivam är mannen norm inom kirurgyrket, och därför kan en sådan här studie bidra till att minska fördomarna mot kvinnor.

Men forskarna vill inte bidra till att patienter börjar stirra sig blinda på läkarens kön.

– Vi vill absolut inte medverka till att patienter ska välja kirurger efter kön. De ska lyssna på sin vårdgivare när de söker vård, säger Raj Satkunasivam.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer