Karta över en normal hjärna hos en kvinna Foto: National Academy of Sciences/PAVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kvinnors och mäns hjärnor olika kopplade

Uppdaterad
Publicerad

Bilder på nervbanor visar hur kvinnors hjärnor sägs vara konstruerade för social skicklighet och bra minne, medan mäns är konstruerade för koordination, hävdar forskare.

Forskarna har tagit fram nära 1.000 hjärnskanningar för att undersöka om det finns skillnader i hur nervbanor löper i mäns och kvinnors hjärnor. Bilderna visar att medelhjärnan hos en frisk kvinna har en högre koncentration av nervbanor mellan högra och vänstra hemisfärererna, medan medelhjärnan hos en frisk man har nervbanor som i högre grad går från de bakre delarna av hjärnan till de främre, det skriver bland annat The Guardian.

”Kvinnor har bättre simultankapacitet”

Studien är gjord av forskare på Pennsylvaniauniversitet i USA, och publiceras i tidskriften Proceedings of the National of Science. Det som förvånade forskarteamet var att resultaten i så hög grad bekräftade gamla sterotyper, som att kvinnor är bättre på att göra flera saker samtidigt.

– Den vänstra hjärnhalvan sysslar mer med logiskt tänkande, och den högra mer med intuitivt tänkande. Så om du har en uppgift där båda de här sakerna ska utföras, så verkar det som kvinnor är bättre kopplade för att klara av det, säger Ragini Verma, en av forskarna.

Hon fortsätter:

– Kvinnor är bättre på att tänka intuitivt. Kvinnor är bättre på att minnas saker. I en konversation så är kvinnor mer emotionellt involverade – de lyssnar mer, säger hon.

Vill förstå sjukdomar

Den enda plats i hjärnan där män hade starkare koppling mellan vänstra och högra hjärnhalvorna var i cerebellum, som har stor betydelse för motoriken.

Studien är en av de största som genomförts för att förstå hur hjärnor fungerar, och hur nervbanor är kopplade hos män och kvinnor. Forskarna vill nu studera avvikelser i bilderna och på så sätt hoppas de kunna dra lärdomar om sjukdomar som schizofreni.

Svårt att dra generella slutsatser

Professor Heidi Johansen-Berg, brittisk expert på neuroforskning på Oxforduniversitetet, säger till BBC att hjärnan är ett alldeles för komplext organ för att man ska kunna dra några allmänna slutsatser utifrån resultaten.

– Vi vet att det inte finns något fast ”nätverk” när vi talar om hjärnans kopplingar. Nervkopplingar kan förändras över åren och livet ut, det har att göra med erfarenheter och lärande, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer