Kyla ger ingen urinvägsinfektion

Uppdaterad
Publicerad

Minusgraderna har slagit sitt grepp om hela landet och den stränga kylan kan medföra vissa hälsorisker. Att drabbas av urinvägsinfektion efter att ha blivit kall om rumpan är dock inte en av dem – tvärt emot vad många tror.

”Sitt inte kallt, då kan du få urinvägsinfektion”. Det är en uppmaning som de flesta, speciellt om man är kvinna, fått höra både en och två gånger. Men helt sant är det inte.

– Särskilt hos kvinnor så är det så att en del drabbas aldrig och en del väldigt ofta. Alla kroppar är olika och finns det vissa situationer som gör att man får besvär ska man undvika dem. Men det finns inga vetenskapliga bevis för att man får urinvägsinfektion för att man sitter kallt, säger Anna Nergårdh, chefsläkare vid Stockholms läns landsting.

Däremot ger kylan anledning att tänka på att klä sig varmt och undvika köldskador, säger hon. Speciellt när det gäller dem som inte rör sig så mycket, till exempel små barn, ska man vara uppmärksam. Halka kan vara en annan fiende.

–Den ska man vara rädd för på riktigt för den drabbar många, inte bara äldre. Broddar är en god idé och man ska inte springa till bussen och kolla på mobilen samtidigt.

– Och blir det kallt ute kanske vi tränger ihop oss på en mindre yta inomhus. Och vi är ändå mitt i influensa- och förkylningssäsongen. Så tvätta händerna innan du stoppar någonting i munnen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.