Foto: Scanpix

Låg ämnesomsättning kan förklara fetma

Uppdaterad
Publicerad

För vissa människor kan det faktiskt stämma att en medfödd låg ämnesomsättning är det som orsakar fetma. Det visar ny brittisk forskning.

Det är kanske inte helt ovanligt att personer som lider av fetma förklarar sin övervikt med en medfödd låg ämnesomsättning. Något som hittills inte gått att vetenskapligt bevisa.

Men en ny undersökning utförd vid universitetet i Cambridge i Storbritannien visar för första gången att just en sådan medfödd gen faktiskt finns. Det rapporterar BBC.

Ökar aptiten, sänker ämnesomsättningen

KSR2 är det snärtiga namn som genen fått, den har en dubbel effekt och ska, enligt forskarna, både öka aptiten och sänka ämnesomsättningen.

Som kanske tur är, är det färre än en av hundra som har den här muterade genen.

– KSR2 minskar möjligheten att bränna kalorier, säger forskningsledaren professor Sadaf Farooqi till BBC.

En ny pusselbit

Martin Ridderstråle är professor vid diabetiskt center på Lunds universitet. Han menar att forskarna vid Cambridge har gjort ett gediget forskningsarbete.

– Vi känner dåligt till varför vissa blir feta och andra inte, det här är en ny pusselbit för att hitta orsakerna, säger Martin Ridderstråle till SVT Nyheter.

Komplex signalkedja

Om man skulle kunna interagera i den signalkedja som KSR2 ingår i, så skulle kanske en dag en medicin som hjälper de drabbade kunna bli verklighet.

Problemet är att det är en oerhört komplex kedja och om man slår ut en gen kan det få oanade konsekvenser, till exempel ge personen allvarliga sjukdomar som cancer.

– Man kan också vända på det, vi kanske också kan använda den här upptäckten för att hjälpa människor gå upp i vikt, till exempel inom sjukvården är det ett vanligt problem att patienten är svag och väger för lite, säger Martin Ridderstråle.

Undersökningen är publicerad i tidningen Cell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.