Foto: Wikimedia commons

Längre HLR räddar liv

Uppdaterad
Publicerad

Det finns idag ingen standard för hur länge läkare och sjukvårdspersonal ska göra hjärt-lungräddning, men ny forskning visar att längre försök kan rädda livet på fler patienter.

En stor amerikansk studie som publiceras itidskriften Lancet idag visar att patienter på sjukhus där man gör längre försök medhjärt-lungräddning oftare överlevde hjärtstopp och att chanserna ökade för attde skulle leva tills de skrevs ut från sjukhuset. Ett viktigt och positivtresultat var också att patienterna inte tycktes få några större men ellerhjärnskador efter den längre hjärt-lungräddningen.

– Den här studien bekräftar att man inte ska sluta med återupplivningsförsök för tidigt,säger Jacob Hollenberg, hjärtläkare på Södersjukhuset och ordförande i SvenskaHLR-rådets arbetsgrupp för D-HLR.

– Utan att ha exakt kunskap om motsvarandesvenska siffror genomförs generellt längre återupplivningsförsök påsvenska sjukhus jämfört med de som redovisas i den aktuella studien. Det finnstyvärr också en rädsla – till viss del även bland våra egna kollegor – attpatienter som väl överlever ett hjärtstopp drabbas av hjärnskador och beståendemen efteråt hjärtstoppet men så är inte fallet. Denna studie bekräftar iställetvåra egna data som visar att de patienter som väl överlever hjärtstopp tillstor del gör det med bibehållen neurologisk funktionsgrad.

30 minuter eller mer

Den nya studien visar att, när det gäller vissapatienter, så lyckas återupplivningsförsöken bara om de pågår i 30 minutereller mer.

Resultaten visar att patienter på sjukhus där man gör längreförsök med hjärt-lungräddning oftare överlevde hjärtstopp och att chanserna föratt de skulle leva tills de skrevs ut från sjukhuset ökade. Ett viktigt ochpositivt resultat var också att patienterna inte tycktes få några större meneller hjärnskador efter den längre hjärt-lungräddningen.

Vanlig dödsorsak

I USA drabbas runt 200 000 patienter av hjärtstillestånd.Bara hälften av dem överlever det akuta hjärtstoppet och inte mer än enfemtedel lever länge nog för att kunna skrivas ut. Liknande överlevnadssiffror finns i Sverige där 28% av patienterna somdrabbades av hjärtstopp på sjukhus kunde skrivas ut levande 2011.

– Våra resultat tyder på att det finns bra möjligheter attförbättra vården av den här högriskgruppen. Till exempel genom att ta fram enstandard för hur länge man ska fortsätta upplivningsförsöken innan man tarbeslut om att ge upp, säger Zachary Goldberger, som ledde studien.

Stor undersökning

Över 64 000 patienter som drabbats av hjärtstilleståndingick i undersökningen. Och även om de flesta patienterna vaknade upp ganskasnabbt under hjärt-lungräddningen så kan forskarna nu visa att 15 procent av depatienter som överlevde behövde minst 30 minuter för att få sin puls tillbaka.

Resultaten tyder på att sjukvårdspersonal borde överväga längreåterupplivningsförsök men forskarna poängterar också att den optimala längden självklartskiljer sig mellan olika patienter och olika omständigheter.

– Den amerikanska studien är stor och välgjord men resultatenmåste tolkas med en viss försiktighet eftersom en hel del information om tidigaresjukdomar och medicinering hos de drabbade saknas och att man inte följt dem pålängre sikt, säger Jacob Hollenberg.

Ge inte upp

– Omman som privatperson ska hjälpa någon med hjärtstopp så bör man absolut inteavsluta hjärt-lungräddningen förrän ambulanspersonal är på plats avslutar JacobHollenberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.