Mellan åren 2002 och 2007 kartlades hälsan hos över 17 000 arbetande vuxna upp till 64 års ålder. Deltagarna hade blivit slumpmässigt utvalda från Stockholmsområdet. Alla deltagare fyllde i en enkät i början av studien för att mäta hur deras stressnivåer låg och hur den övriga mentala hälsan såg ut.
Ökad risk även vid lägre nivåer
Höga nivåer av stress i början av studien var inte helt oväntat starkt associerade med stor risk för att längre fram drabbas av så svår ohälsa att arbetsförmågan blev nedsatt eller helt förlorad. Men även bland personerna som upplevde mildare stress var 70 procent i större risk att bli sjukskrivna, än de som inte alls upplevde någon stress.
Av dessa sjukskrivningar var en av fyra för fysisk ohälsa, medan nästan två tredjedelar berodde på psykisk ohälsa kopplad till stress.
Inte meningen att diagnostisera
Forskarna, som publicerar sitt material idag i Journal of Epidemiology and Community Health, påpekar att det är viktigt att se resultaten inom ramen för hur dagens arbetsliv ser ut. Höga krav på arbetsförmågan och färre nära personliga relationer.
De menar att det inte är studiens syfte att överdriva eller att börja diagnostisera all stress som farlig. Däremot vill man ifrågasätta om påfrestningarna och kraven i dagens samhälle är på väg att överstiga den mänskliga förmågan.
Förhoppningen är att man tidigare kan fånga upp människor i riskzonen för att förebygga ohälsa.
Annelie Larsson
SVT Vetenskap