Läkare: ”Viktigt att de som fortfarande har symtom får kvalificerad rehab”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha varit sjuk i covid-19 drabbas en del av smärta och domningar i armar och ben. Inflammation på nerverna tros vara anledningen till att symtomen uppstår.

Spela videon för att höra neurologen berätta om hur du ska gå till väga om du fortfarande har symtom efter covid-19.

– Om man drabbats av smärtor eller domningar efter covid-19 infektion bör man söka vård. Genom att undersöka det neurologiskt kan man gå vidare med behandling, säger Fredrik Piehl, överläkare inom klinisk neurovetenskap på Karolinska Institutet.

Forskare från Northwestern University i USA har nu kommit fram till orsaken bakom smärtorna. Genom MR-undersökning och ultraljud kunde de se nervskador som uppkommit till följd av att immunförsvaret skadat kroppens nerver genom inflammationer.  

En annan orsak till de här symtomen är tryckskador på nerver efter intensivvård på sjukhus.

– De som legat inlagda på intensivvård får ibland tryckskador på nerverna på grund av att de har legat stilla för länge, men det är inget som sticker ut för covid-patienter, säger Fredrik Piehl.

Att veta varför smärtorna uppstått gör det enklare att behandla. Fredrik Piehl påpekar det när han pratar om de som drabbats av smärta till följd av inflammationer.

– Det här är inget som primärvården kan hantera, det är viktigt att de här personerna får komma till kvalificerad neurologisk rehab, säger Fredrik Piehl.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.