Se de historiska bilderna på stjärnor som dör, exploderar och som föds i stora moln av gas. Foto: NASA/ESA

Lista: Fem historiska bilder från Hubbleteleskopet

Uppdaterad
Publicerad

Världens första rymdteleskop har hunnit fylla 30 år. Under den tiden har Hubbleteleskopet tagit flera banbrytande bilder – från avlägsna galaxer till närgångna foton på stjärnors födelse. Här har SVT:s vetenskapsredaktion valt ut fem av sina favoritbilder.

Hubbleteleskopet skickades upp i rymden 1990 av NASA och ESA och ligger i en omloppsbana omkring 600 kilometer ovanför jorden. Eftersom den går utanför vår atmosfär kan den ta skarpare bilder än ett markbaserat teleskop, vilket har gett många unika foton och bidragit till en mängd ny kunskap.  

Foton av stjärnor som föds, dör och exploderar 

Hubble har fångat norrsken på Jupiter, stjärnexplosioner och tusentals galaxer. Den har också fångat en unik närbild på Örnnebulosan, 7 000 ljusår bort, som är ett gigantiskt gas- och stoftmoln där nya stjärnor håller på att bildas.  

Se filmen ovan för att ta del av fem historiska bilder från Hubbleteleskopet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.