Rymdsonden Dawn har upptäckt ett område nära kratern Ernutet på Ceres som är täckt av organiska molekyler i form av kolväten.
– Det första gången man ser organiska ämnen i den här delen av planetsystemet. Det öppnar för nya spännande möjligheter för hur livets byggstenar kan ha kommit till jorden, säger Samuel Regandell som är doktorand i astronomi vid Uppsala universitet.
Jorden blev blöt
Astronomer känner sedan tidigare till att det också finns en hel del vatten på den lilla dvärgplaneten. De tror att vattenrika dvärgplaneter och asteroider kan förklara hur jorden fick sina hav.
– Så vitt vi vet bildades jorden på en plats i planetsystem där det var helt torrt. Därför tror vi att en möjlighet är att vattnet kom till jorden med asteroider från en region där asteroidbältet och Ceres ligger idag.
Den nybildade jorden var utsatt för kraftiga bombardemang av vattenfyllda asteroider. Vattenleveranserna fyllde våra hav och gjorde att jordklotet blev den blå planet som vi känner idag.
Livet slår rot
Frågan är nu om också livets byggstenar kom till jorden samtidigt som vattnet.
– Om jorden har bombarderats med material från de här delen av planetsystemet så är det ju helt möjligt att också organiska molekyler kommer därifrån, säger Samuel Regandell.
Ingredienserna för att liv ska kunna slå rot finns alltså på Ceres. Kan det betyda att det redan finns liv där?
–På Ceres finns geotermisk aktivitet vilket skulle kunna innebära fickor av flytande vatten. Nu har man dessutom påvisat organiska molekyler på ytan. Så visst finns det en möjlighet att det också finns liv, men det är ingenting vi kan sluta oss till med denna upptäckt, säger Samuel Regandell.
I två år har Rymdsonden Dawn legat i en omloppsbana runt Ceres. Den har också undersökt dvärgplanetens märkliga is-speglar som har fascinerat många och som SVT också har skrivit om.
Upptäckten är publicerad i Science.