Att investera pengar i till exempel naturreservat har hjälpt länder att bromsa förlusten av utrotningshotade arter, visar en ny studie. På bilden syns bergsgorillor, en järnek och en sumatratiger, exempel på arter som är utrotningshotade. Foto: TT

Lönar sig att lägga pengar på biologisk mångfald

Uppdaterad
Publicerad

När världens länder investerar i naturvårdsskydd lyckas de också hejda minskningen av utrotningshotade arter, visar en ny studie. Forskarna hoppas att beslutsfattare nu ska bli motiverade att lägga mer pengar på att främja den biologiska mångfalden.

Anthony Waldron, en av forskarna bakom studien, berättar för SVT Vetenskap att beslutsfattare länge har varit nyfikna på om de miljarder som satsas på biologisk mångfald verkligen leder till någonting. 

– Man får ju hela tiden höra att förlusten av den biologiska mångfalden bara blir värre. Det har därför alltid funnits en misstanke om att pengarna bara går förlorade och inte hjälper. De här misstankarna bidrar till att vi spenderar mindre än vi borde på sociala mål som den biologiska mångfalden, säger Anthony Waldron, som forskar inom zoologi och naturresursekonomi vid universiteten Oxford och Illinois. 

Därför bestämde sig forskarlaget för att undersöka om pengarna som läggs på naturskyddsvård påverkar den biologiska mångfalden. Investeringarna som forskarna tittade på var sådana som gått till bland annat naturreservat, artskydd och återhämtningsprogram. 

Deras resultat publiceras i Nature. 

Bromsning på 29 procent

Forskarna tog hjälp av tidigare statistik över bland annat investeringar i naturvårdsskydd och utrotningshotade arter i 109 länder mellan åren 1992 och 2008. Under sin analys räknade forskarna fram att varje land hade minskat förlusten av utrotningshotade arter med ungefär 29 procent genom att de lagt pengar på naturvårdsskydd. 

– Studien visar tydligt att det lönar sig att satsa pengar på naturen. Antagligen har det en större effekt än på bara utrotningshotade arter. Men det är viktigt att ha i åtanke att forskarna bara tittat på utrotningshotade arter och inte andra aspekter av den biologiska mångfalden, säger Urban Emanuelsson, professor vid Centrum för biologisk mångfald vid SLU.

Inte bättre, bara mindre dåligt

Trots att länderna lyckats hejda förlusten av utrotningshotade arter är det fortfarande ett stort problem. Därför är det viktigt att fortsätta arbeta för att försöka främja den biologiska mångfalden. 

– Det fortgår en förlust av arter trots både internationella och nationella mål för att stoppa trenden. Studien visar att ekonomiskt stöd för naturvård minskar förlusten. Men de visar att förhållandena inte har blivit bättre, bara mindre dåliga. Det är bra att det nu finns en metod för att beräkna vilken effekt i naturen som nya satsningar kan ge, säger Tord Snäll, professor i ekologi vid Artdatabanken SLU.   

Vill inspirera beslutsfattare

Hur mycket pengar som behövs för att helt stoppa minskningen av den biologiska mångfalden ska forskargruppen nu göra en uppskattning av. Forskarna jobbar på en uppföljande studie där de gör de här beräkningarna, land för land. 

– Vi hoppas att nu när beslutsfattare kan se att investeringar påverkar så kommer de att bli inspirerade till att investera de extra pengar som behövs för att förhindra att livet på jorden dör ut, säger Anthony Waldron.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.