Fyraåriga risenschnausertiken Lotti gnäller och rycker i kopplet som husse György Horvath, håller i. Det är dags för träning och Lotti är laddad. Hon ska söka upp det blodprov som innehåller spår av äggstockscancer. Sju burkar med blodprover är utplacerade i en träningslokal i Stockholm. Ett av dessa blodprov kommer från en kvinna som har äggstockscancer.
György Horvath släpper Lotti och hon nosar på burkarna – en i taget. När hon kommer fram till den tredje börjar hon skälla upphetsat och krafsa med tassarna på burken. Hon har hittat cancerprovet. Belöningen hon får av husse är korv.
100 procent rätt
-Mina hundar hittar rätt i 100 procent av fallen, säger György Horvath. Han är onkolog och docent vid Göteborgs universitet och han har specialiserat sig på den lömska cancerformen äggstockscancer. Cancerformen visar inga symptom hos kvinnan som drabbas innan cancern redan spritt sig. Eftersom det innebär att cancern upptäcks sent dör majoriteten av patienterna.
-Men hundarna kan spåra upp den här cancern mycket tidigt, säger han. Så tidigt att de flesta som drabbats då skulle kunna botas.
Flera forskare världen över har visat att hundar kan lukta sig till cancer i urin, avföring och utandningsluft. Det handlar då om cancer i tarmar, lungor och urinblåsa. György är den ende som hittills forskat på blod och äggstockscancer. Sina resultat publicerade han för ett par år sedan i tidskriften BMC Cancer. Nu har han tagit ett steg till i sitt arbete och börjat utveckla en elektronisk ersättare till hundnäsan.
All cancer luktar olika
-Hundarna har visat att det finns en lukt som cancern utsöndrar, molekyler från cancertumören cirkulerar i kroppen, lukter som hundar kan känna, säger han. Men hundar fungerar inte i vården. Det skulle vara för dyrt och svårarbetat. Därför behöver vi hitta en apparat som kan göra hundens jobb.
Under flera år har György Horvath arbetat med att ta fram en elektronisk sensor som ska kunna registrera det som äggstockscancer utsöndrar i blod. Han har redan visat att en elektronisk näsa kan hitta cancer (publicerat förra året i Future Oncology). Nu återstår att avgöra vilken cancer det handlar om.
-Vi tror att vi är framme vid det målet inom ett par år. Den elektroniska sensor vi arbetar med nu är mycket lovande.
Cancer skapar ”fingeravtryck”
På flera håll i världen arbetar forskare för att bli först med att ta fram en form av elektronisk sensor som ska kunna spåra cancer på samma sätt som hundar gör.
Den apparat som György Horvath och två forskningsingenjörer i Trollhättan arbetar med ser ut som en cylinder med en fläkt på ena sidan och sladdar i den andra änden. Inne i cylindern sitter en mängd olika sensorer. En mycket förenklad beskrivning av hur sensorn fungerar är att man för in ett blodprov med cancerceller i cylinderns ena ände, fläkten sätts igång och sensorerna registrerar olika fenomen i det som blodprovet avger ut i luften, alltså det som hundar kan lukta sig till. På så sätt skapas ett elektroniskt fingeravtryck från provet.
-Min förhoppning är att kunna utveckla en billig och användbar metod att screena kvinnor för äggstockscancer, precis som man i dag screenar kvinnor för bröstcancer, säger György Horvath,
Och kan man hitta det unika fingeravtrycket från äggstockscancer borde det sedan vara möjligt att få fram fingeravtryck även från andra cancerformer.
Bodil Appelquist, vetenskapsreporter
bodil.appelquist@svt.se