Spela klippet ovan för att se vad som orsakar svår PMS. Foto: SVT

Ännu inget läkemedel mot svår PMS

Uppdaterad
Publicerad

Nu har resultatet kommit från en studie där 260 kvinnor har testat det första riktade läkemedlet mot svår PMS. Resultatet blev negativt eftersom placebo-effekten visade sig vara alldeles för stor.

Placebogruppen som blev behandlad med ett icke verksamt ämne upplevde i hög grad förbättring vilket tyder på att förväntningarna på det nya läkemedlet var så stora att det är svårt att veta vad som är verklig effekt.

– Det är jättesorgligt. Läkemedlet visade positiv effekt precis som tidigare studier har visat men den här gången fick vi också en stor effekt i gruppen som fick placebo, säger Karin Ekberg som är operativ chef i läkemedelsbolaget Asarina Pharma.

Fanns stora förhoppningar

Nu ska resultatet av studien analyseras ordentligt för att förstå varför placeboeffekten blev så stor, och vad som är en verklig effekt.

Läkemedlet Sepranolone har väckt stora förhoppningar hos de kvinnor som lider av PMDS, premenstruellt dysforiskt syndrom.

Drabbas av ångest

I en till två veckor i varje menstruationscykel drabbas de av svår nedstämdhet, ångest och humörsvängningar som kraftigt försvårar deras vardagliga liv. När mensen kommer försvinner symtomen omedelbart.

Idag kan den här gruppen till viss del bli hjälpta av antidepressiva läkemedel.

 – Vi är ett litet läkemedelsföretag och vi kan inte driva det här vidare om vi inte får en hint om hur vi skulle kunna gå vidare, säger Karin Ekberg.

Asarina Pharma ger dock inte upp själva läkemedlet Sepranolone eftersom det också kan användas mot menstruell migrän. Nu rekryterar företaget försökspersoner till en studie som ska vara klar om ett år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.