Forskarna använde sig av tio års mätningar av atmosfären i södra USA för att se hur så kallade aerosoler (luftföroreningar) påverkar bildandet av moln, och hur dessa moln sedan beter sig.
Man har sedan tidigare vetat om att aerosoler kan påverka hur mycket nederbörd som bildas i molnen. Den nya studien har kartlagt hur olika moln påverkas, och hur mycket.
Små regnmoln minskar, stora ökar
Det visar sig att aerosoler minskar mängden nederbörd bland moln som det redan regnar väldigt lite ifrån, som i områden drabbade av torka. Samtidigt får aerosoler moln som redan innehåller mycket regn att regna ännu mer. Områden som är drabbade av översvämningar blir alltså ännu mer utsatta.
– Våra resultat visar långtidseffekter som får stora politiska implikationer, speciellt i utvecklingsländer som redan är hårt drabbade av torka och översvämningar, säger professor Zhanqing Li, University of Maryland, som har lett studien.
– Med ökning i energiproduktion och annan industriell utveckling kommer luftföroreningarna också öka. Vår studie visar att dessa föroreningar påverkar vädret och klimatet så mycket att det även kan få ekonomiska konsekvenser.
Klimatmodeller ifrågasätts
De nya resultaten får också forskare att fundera över vilken påverkan detta kan ha på nuvarande klimatmodeller.
– Aerosolers påverkan på väder och klimat saknas helt i dagens modeller. Det höjer tvivel om hur väl dessa modeller kan simulera hur nederbörden påverkas, säger klimatforskaren Steve Ghan, vid the Pacific Northwest National Laboratory.
Studien publiceras nu i tidskriften Nature Geoscience.
Nils Pejryd
SVT Vetenskap
Fakta: Aerosoler
Aerosoler är det som man vanligtvis menar när man pratar om luftföroreningar, och är små fasta eller flytande partiklar som finns i luften.
Aerosoler innefattar, bland annat, sot, damm och ämnen som kommer från förbränning av fossila bränslen och andra industriella utsläpp.