Foto: Scanpix

Luktsinnet unikt för varje människa

Publicerad

Alla människor lever i sin egen lilla värld av dofter och smaker – och anledningen till att vi upplever dem så olika beror på våra gener. Det visar ny forskning.

Hur kommer det sig att något som du tycker doftar himmelskt inte verkar tilltala andra människor? Och varför tycker dina vänner att din favoriträtt inte alls är speciellt god?

Två nya studier tyder nu på att det är dina gener som gör dig känslig för vissa dofter och smaker – som andra kanske inte alls reagerar på.

– Vi kunde se att människor har olika kombinationer av känslighet för olika dofter, vilket betyder att varje människa upplever sin egen unika värld av dofter och smaker, säger Richard Newcomb, en av de nya zeeländska forskarna bakom studierna.

Forskarna upptäckte att för åtminstone vissa dofter så finns det gener hos oss som säger åt oss om vi ska vara känsliga för dofterna eller inte.

Testade vanliga matdofter

Forskarna testade luktsinnet på flera hundra människor och hur de reagerade på tio dofter som är vanliga i mat.

Det visade sig för att för fyra av dem (dofter som finns i äpple, mögelost, malt och viol) så fanns det gener som styrde om man känner mycket eller lite av dofterna. För de övriga sex dofterna fann forskarna inga skillnader i generna hos försökspersonerna.

Med andra ord finns det dofter som alla är lika känsliga för, samtidigt som vår känslighet varierar för andra dofter.

Smak och doft hör ihop

Eftersom dofter spelar väldigt stor roll hur vi upplever hur något smakar, så betyder detta, enligt Richard Newcomb, i förlängningen att också våra smakupplevelser är unika för varje människa.

Varför inte alla människor känner dofter på samma sätt vet dock forskarna inte än, så för forskarteamet blir det nästa fråga att hitta svaret på.

Studierna publiceras nu i den vetenskapliga tidskriften Current Biology.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.