Med hjälp av magnetvågor riktade mot hippocampus går det att förbättra minnet. Foto: AP

Magnetvågor stimulerar minnet

Uppdaterad
Publicerad

Det går att stimulera hjärnan till bättre minne med hjälp av elektriska magnetvågor. Nu hoppas forskarna att metoden kan hjälpa personer med minnesproblem, till exempel från alzheimers sjukdom.

Hippocampus är ett område i hjärnan som är aktivt bland annat när vi skapar minnen. Genom att skicka pulserande magnetvågor mot hippocampus har en grupp forskare från Northwestern University lyckats förbättra minnet hos sina försökspersoner. De menar att metoden har potential att i framtiden kunna hjälpa människor vars minne har försämrats till följd av till exempel alzheimers sjukdom.

Behandlingen kallas för TMS, eller transkraniell magnetstimulering, den har tidigare visats hjälpa minnet under en pågående behandling. Men nu är första gången som effekt har påvisats även efter avslutad behandling.

– Det är en väldigt spännande studie. Både grundvetenskapligt, att vi får se hur hippocampus kommunicerar med andra delar av hjärnan, och resultatet i sig. TMS har funnits länge, men det är lite oklart varför det ska hjälpa minnet egentligen, det verkar som om det stärker kopplingarna i hjärnan, säger Oskar Hansson,docent vid Enheten för klinisk minnesforskning på Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Minnestest varje dag

16 personer genomförde studien. De fick börja med att göra var sitt minnestest. Efter det fick de 20 minuters behandling, fem dagar i rad. Efter varje sejour fick de göra om minnestestet. Efter tre dagar gav behandlingarna resultat. Det förbättrade minnet höll i sig ett dygn efter den sista behandlingen.

– Tyvärr vet man inte hur länge resultaten håller i sig eftersom de bara testar 24 timmar efter behandlingen. Det naturliga vore att testa minnet efter en längre tidsperiod för att se hur länge effekten håller i sig, säger Oskar Hansson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer