Magnifik storm på solen

Uppdaterad
Publicerad

En så kallad geomagnetisk storm rasade på solens västra sida igår. Tack vare den amerikanska rymdstyrelsen NASAs nya solteleskop, Solar Dynamics Observatory (SDO) kan vi se stormen i all sin prakt. (Se anslutande video.)

– Den är fantastisk! säger Henrik Lundstedt, solforskare vid institutet för rymdfysik i Lund.

Solstormen producerade något som kallas för en mindre solar flare, vilket är ett lokalt elektromagnetiskt strålningsutbrott, vilket skulle kunna påverka radiokommunikationen på jorden i kväll eller i morgon.

Solstormen ledde också till att ett kolossalt gasmoln kastas ut, en så kallad koronamassutkastning, med hög hastighet. Genom gasmolnets höga hastighet accelererade också protoner framför molnet, och dessa protoner kan i sin tur ställa till med problem för satelliter.

Men genom att solutbrottet skedde långt ut på solens västra sida så tror solforskarna inte att detta kommer kunna påverka elkraftsystem på jorden, vilket skulle bli fallet om utbrottet varit riktat mer rakt mot jorden.

– Vi kommer att se mer av dessa solstormar den närmaste tiden, säger Henrik Lundstedt. Vi tror att solen är på väg mot sitt maximum nu och det betyder att aktiviteten på solen höjs. Kanske når vi maximum är 2013 och då kommer vi sannolikt drabbas av mycket mer störningar här nere på jorden.

Genom det nya teleskopet (SDO) kan solforskarna nu iakta händelser på solen på ett helt nytt sätt genom de tredimensionella bilder som teleskopet levererar.

– För oss solforskare är det julafton varje dag numera, säger Henrik Lundstedt. Vi kan för första gången se att solstormar består av många olika fenomen som är beroende av varandra och det här betyder att vi i framtiden kommer att kunna göra bättre prognoser av kommande solstormar och vilka effekter de kan ha för oss här nere på jorden.

Bodil Appelquist

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.