Se klippet där treåriga Emelia dricker sin mammas bröstmjölk spetsad med choklad, för att försöka skydda henne mot covid-19.

Olivia ger 3-åriga dottern bröstmjölk – hoppas ge skydd mot covid

Uppdaterad
Publicerad

Flera vetenskapliga studier visar att bröstmjölk innehåller antikroppar efter att en ammande kvinna vaccinerats mot covid-19. Ännu finns inga vaccin godkända för barn, så en del kvinnor i USA ger nu även större barn av sin mjölk i hopp om immunskydd.

– Barn blir oftast inte sjuka i covid, men de sprider smittan så allt vi kan göra för att ge dem åtminstone något skydd är bra, anser Olivia de Soria i Ashville USA.  

Hon fick sin andra covidvaccinspruta nyligen. När Olivia de Soria hörde av en väninna som var med i en vetenskaplig studie att bröstmjölk kan överföra antikroppar från covidvaccinet så blev hon mycket entusiastisk. 

Donerar bröstmjölk

Olivia de Soria ammar sin fyra månader gamla son Pepper, men donerar också bröstmjölk till en handfull andra familjer för att hon har så gott om den. Nu har hon också börjat hälla en deciliter bröstmjölk i treåriga dottern Emilias choklad för att ge henne en slurk antikroppar. 

Små vetenskapliga studier på ett tiotal ammande kvinnor som vaccinerats med Modernas eller Pfizer-BioNTechs vaccin har visat att deras bröstmjölk innehåller IgG-antikroppar två veckor efter första sprutan. En opublicerad studie från Israel tyder på att de här antikropparna kan neutralisera sars-cov-2-virus i provrör, rapporterar tidningen New York times.

Rättelse: I en tidigare version uppgavs fel antikropp.

Saknas bevis

Men det finns inga vetenskapliga bevis att vaccin-antikroppar i bröstmjölk verkligen skyddar barn från covidsmitta. Eftersom barnens immunförsvar inte producerar några egna antikroppar så behöver de sannolikt fylla på med nya från sin mammas bröstmjölk dagligen.  

– Det finns antikroppar i bröstmjölken och de antikropparna är troligtvis skyddande på något sätt, men när man dricker dem så kommer de antikropparna försvinna i systemet. Så då måste man fylla på hela tiden om det ska ha någon effekt, säger bröstmjölksforskaren Anders Håkansson som är professor i experimentell i infektionsmedicin vid Lunds universitet.

Se Vetenskapens värld om vaccinen och mutationerna på måndag 20.00 i SVT2 och i SVTplay.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.