Det är främst människor med luftvägs- och lungsjukdomar som riskerar att få sina liv förkortade.
Sjukvården uppskattar att minst 10 procent av alla akutinläggningar sommartid beror på att människor får problem med andningsorganen när det är höga halter av markozon.
Dålig kombination
När bilavgaser möter solljus och värme så bildas det marknära ozonet.
-Det blir en ogynnsam kombination, konstaterar Hans Wrådhe.
Det marknära ozonen bekymrar Naturvårdsverket, vars handläggare tagit del av många forskningsrapporter som visar att markozonet orsakar dödsfall.
-Att höga halter av marknära ozon är skadligt för aningsorganen är väl dokumenterat. Men riskerna är större än man tidigare trodde, säger Hans Wrådhe.
Växtligheten far också illa
Halterna av marknära ozon i den regionala bakgrundsluften ökar över hela det norra halvklotet.
-Ozonhalterna kan stiga till nivåer som skadar människans hälsa och växtligheten, även vid andra tider än under ozonepisoder, förklarar Wrådhe.
-Växtligheterna far också illa. Det har blivit en lägre produktivitet på jordbruksgrödor och skog, man räknar med en minskad intäkt på en halv miljard per år. Och ute i Europa märks en tydlig nedgång av vete och bönor, fortsätter Wrådhe.
Problem söderifrån
Det kan tyckas som att det inte är så mycket att göra åt höga halter av marknära ozon, eftersom ämnet bildas och sprids av föroreningar som blåser in från sydligare breddgrader – främst från länderna kring Medelhavet.
-Visst är det så att en del av problemet transporteras hit från övriga Europa, men vi jobbar på en förändring. Sverige försöker aktivt påverka EU så att koldioxidutsläppen begränsas rejält till år 2020, säger Hans Wrådhe.
Inger Haupt