Edward Snowden. Foto: TT

Människorättsorganisationer vill att Snowden benådas

Uppdaterad
Publicerad

Visselblåsaren Edward Snowden bör benådas. Det menar flera människorättsorganisationer som nu startar en kampanj för att få USA:s president Barack Obama att se till att Snowden kan resa tillbaka till USA.

Det är Amnesty International som tillsammans med American Civil Liberties Union drar igång en kampanj i samband med den storfilm om Edward Snowdens liv som nyss haft premiär.

Målet är att få framstående personer och organisationer att skriva under ett upprop som ska få Barack Obama att benåda visselblåsaren.

Även Edward Snowden själv vill att USA:s president Barack Obama ska benåda honom. I en intervju med The Guardian som publicerades i går säger han att det var en ”moralisk” skyldighet för honom att sätta ljuset på massövervakningen.

Edward Snowdens advokater har samtidigt ökat sina ansträngningar för att deras klient ska bli benådad. Via länk från Moskva, dit han flydde 2013 efter massläckan av tusentals dokument från den amerikanska underrättelsetjänsten NSA och andra underrättelsetjänster, lyfter Snowden fram hur lagarna ändrats sedan dess.

– Kongressen, domstolarna och presidenten ändrade sin politik på grund av avslöjandena. Samtidigt finns det inga tecken på att någon enskild individ har kommit till skada, säger han.

The Guardian skriver att det är knappast troligt att Obama kommer att benåda Snowden. Kampanjen fick dock nyligen oväntad draghjälp av förre justitieministern Eric Holder som sade att Snowden har gjort allmänheten en tjänst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.