Hur man tror att flickan som tuggade tuggummit såg ut. Foto: Tom Björklund Visa alla (2)
Visa alla (2)

Mänskligt dna hittat i 5 700 år gammalt tuggummi

Uppdaterad
Publicerad

Forskare på Köpenhamns universitet har lyckats ta fram mänskligt dna ur ett 5 700 år gammalt tuggummi av kåda, skriver universitetet i ett pressmeddelande. Med vägledning av det har man kunnat återskapa hur flickan som tuggade på kådan såg ut.

Under utgrävningar på Syltholm, i södra Danmark hittade arkeologer tuggummit som består av björkkåda. Forskare vid Köpenhamns universitet har från den lilla klumpen kunnat plocka fram ett komplett mänskligt dna.

”Det är helt otroligt att vi har lyckats få fram ett komplett mänskligt dna från något annat än ben”, säger Hannes Schröder som ledde forskningsarbetet, i ett pressmeddelande från universitetet.

En bild tuggummit av kåda som arkeologerna hittade i Syltholm. Foto: Theis Jensen

En flicka med blå ögon

Flickan hade troligen en mörk hy och blå ögon. Hon var mer lik de människor som levde på fastlandet i Europa och var jägare-samlare, än de som levde i centrala Skandinavien vid den tiden.

I tuggummit fanns också dna som kunde härledas till ett virus känt för att bland annat orsaka körtelfeber. Forskarna tror att upptäckten kommer kunna hjälpa dem i att första hur mänskliga sjukdomar utvecklas.

– Det här kan göra att vi lättare kommer förstå hur sjukdomar har utvecklats och spridits över tid, samt hur de kommer bete sig i framtiden, säger Hannes Schröder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer