Mars är en geologiskt aktiv planet Foto: NASA

Mars är en aktiv planet

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av mätningar av jordskalv på Mars kan forskare börja kartlägga planetens geologiska lager. Man hoppas på att det kan föra en närmare svaret på om Mars har förutsättningar för liv.

Nasa har gjort mätningar på Mars som visar på att det rör sig under den kalla, steniga ytan. Det sker små jordskalv, eller marsskalv på planeten. Med hjälp av skalven kan forskare börja kartlägga planetens geologiska lager.

Jakten på liv

Tack vare resultaten har forskare nu kommit ett steg längre i sin förståelse för livet på den röda planeten och i frågan om det finns potential till liv. Man drar jämförelser till jorden, där det finns heta källor i djuphaven som bidrar med energi och förutsättning för liv. Om det liksom på jorden  finns flytande magma på mars, och om forskare kan ta reda på vart planeten är som mest geologiskt aktiv, så ökar det chanserna för att hitta liv. 

Källa: Nature Geoscience

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.